Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Zonnepanelen laten plaatsen? 6 vaak gemaakte fouten

Zonnepanelen laten plaatsen? Een goed idee! Zonne-energie is namelijk de toekomst. Het is een slimme investering. Want met een rendement van  8 % tot 15 % haal je meer uit je spaargeld dan dat je bij de bank zou doen. Er worden echter wel wat fouten gemaakt bij de aanschaf van zonnepanelen. We lijsten 6 zaken op waar je zeker op moet letten als je de sprong naar zonnepanelen maakt.

Fout 1: Veiligheid niet in acht nemen

Het liefst wek je natuurlijk precies jouw energieverbruik op, zodat je eindelijk gedag kan zeggen tegen die veel te dure energierekening. Er bestaat echter nogal eens wat verwarring over hoeveel panelen er op een dak passen. Heb je meerdere offertes aangevraagd? Dan zegt de ene aanbieder dat hij maar 8 panelen op jouw dak kan plaatsen, terwijl de ander zegt dat er echt wel 12 op kunnen. 

Dit is het moment dat de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Niet elke aanbieder hanteert namelijk dezelfde veiligheidsmarges. Het is niet voor niks dat de overheid het RESCert in het leven heeft geroepen. 

Installateurs met een RESCert certificaat hebben de juiste kennis, kunde en ervaring om het installatie vak goed en veilig uit te voeren. Zij hanteren de strengste veiligheidsmarges, zodat de kans op fouten geminimaliseerd wordt. Daarbovenop zit ook nog een installatiegarantie van vijf jaar, in plaats van de gangbare twee jaar. Sungevity doet daar zelfs nog eens vijf jaar garantie bovenop. Zo ben je voor de eerste 10 jaar helemaal gerust!

Fout 2: Dakrenovatie verkeerd plannen

Er zijn maar weinig mensen die graag nóg meer betalen dan nodig voor hun dakrenovatie. Denk daarom goed na over de toekomst van je dak. Ben je van plan binnen de 25 jaar je dak te renoveren? Zo ja, dan is het in veel gevallen verstandig dat te doen vóór de aanschaf van zonnepanelen. Bij een dakrenovatie moet het gehele zonnepanelensysteem eraf gehaald. Daarna moet het systeem uiteraard opnieuw gemonteerd worden. Dit kost je tijd en geld dat je liever besteedt aan een vakantie wanneer het in België geen ideaal zonnepanelenweer is.

Fout 3: Voortborduren op verkeerde aannames

Het is ontzettend logisch dat wanneer je zonnepanelen overweegt, je zelf al nadenkt over de set-up. Hoeveel panelen er zouden passen? Welk (deel van het) dak is geschikt? Dit kan in sommige gevallen juist onvoordelig uitpakken. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je een bepaald dak niet wilt gebruiken omdat je denkt dat de oriëntatie niet goed is, dan zal de ontwerper deze ook niet overwegen in het ontwerp. Dit terwijl dat dak wellicht beter georiënteerd is dan je denkt! Tegenwoordig hoeven daken zelfs niet meer zuidelijk gelegen te zijn om een rendabel systeem te leveren.

Fout 4: Goedkoop is duurkoop

Het aanschaffen van een zonnepanelensysteem is een grote investering. Eén waar je nog vele jaren profijt van zult hebben! Een veelgemaakte fout echter is dat er alleen naar de prijs van de panelen wordt gekeken bij de keuze tussen de verschillende aanbieders. 

Ten eerste zijn er grote verschillen tussen de merken panelen en de garanties die daaraan vastzitten. Er zijn verscheidene soorten panelen die zeker niet dezelfde kwaliteit leveren. Kijk eens naar het VDE of TÜV certificaat, daar vind je de merken die bekend staan om de goede kwaliteit. 

Of een paneel goed is ligt aan verschillende factoren. Een paneel moet zeker 25 jaar meegaan. Bovendien mag een paneel niet te veel onderhoud vergen. Het is namelijk nogal een werkje om panelen regelmatig schoon te maken. Je wilt ook niet om de haverklap het dak op om te controleren of je panelen nog wel werken: ze moeten gewoon goed zijn. Staar je dus niet blind op de eenmalige investering, van goede panelen shine je langer.

Fout 5: Service onderwaarderen

Bij de keuze voor jouw zonnepanelenleverancier gaat het niet alleen maar om de panelen, maar ook wat voor service je daarbij krijgt. Je kunt nog zo prachtige panelen hebben van dat ene topmerk, er kan altijd iets kapot gaan. Dan moet je kunnen rekenen op de beste service. Let daarom goed op wat voor garanties de zonnepanelenaanbieder zelf levert. Doen ze aan actieve monitoring van het systeem? Zit er een opbrengstgarantie bij? Het zijn zaken die echt het verschil kunnen maken!

Fout 6: Te veel panelen

Als je al wat offertes voor zonnepanelen hebt aangevraagd, weet je dat je jaarlijks energieverbruik in kWh een belangrijk gegeven is. Over het algemeen is het zo dat het meest voordelig is wanneer er op jaarbasis precies evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Aan je energieleverancier betaal je namelijk een prosumententarrief voor teveel opgewekte energie die je terug op het net stuurt. De kosten voor de extra panelen krijg je er met deze vergoeding niet snel uit. Is het waarschijnlijk dat je binnen nu en vijf jaar veel meer gaat verbruiken door de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische auto, airco of warmtepomp? Dan is het vaak wel verstandig hier alvast rekening mee te houden. Maar de vuistregel is: neem niet meer panelen dan voor jouw verbruik nodig zou zijn.

De oplossing: vraag advies aan experts

Onze Solar Warriors zijn dag-in-dag-uit bezig met het adviseren, installeren en monitoren van zonnepanelensystemen. Ze ademen als het ware zonne-energie. Zij helpen je graag verder met een adviserend én vrijblijvend gesprek. Van op afstand bekijken we met onze unieke satelietbeelden wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Vraag hier je gratis adviesgesprek aan!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden