Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Jasper legt uit: Meet Jasper!

Het is natuurlijk ontzettend tof, zo’n rij zonnepanelen op je dak. Je hebt je eigen lokale energiefabriekje. Maar hoe zitten zonnepanelen nu precies in elkaar? En hoe produceren ze elektriciteit? Onze in-house natuurkundeleraar en Project Manager Customer Care Jasper Smit legt ‘t uit  in de nieuwe serie Jasper Legt Uit.

Meet Jasper!

Hoi Jasper, wat leuk dat je ons wat meer uit wilt leggen over de technische kant van zonnepanelen. Voordat we beginnen lijkt het me leuk om je even voor te stellen. Kun je wat meer vertellen over waarom je natuurkunde zo gaaf vindt?

‘Begrijpen hoe de hele wereld in elkaar zit, dat is voor mij natuurkunde. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal om ons heen, en hoe kan je dat verklaren aan de hand van natuurwetten? Dat vind ik heel erg tof, en daarom ben ik natuurkunde gaan studeren. Ik heb een bachelor gedaan, en daarna een master materiaalkunde.’

Op een gegeven moment heb je de switch gemaakt naar lesgeven, waarom?

‘Ik merkte dat ik steeds meer de diepte in dook. Op een gegeven moment was ik bezig met gepulseerde laserdepositie, het maken van enkellaagse supergeleiders, en dat soort zaken. Maar ik raakte een beetje kwijt waar ik mee bezig was. Toen was het voor mij een hele logische stap om juist helemaal aan de andere kant van het spectrum te gaan zitten. Ik ging van ‘ik weet niet helemaal wat het praktisch nut hiervan is’ naar ‘ik ga nu iedereen leren wat het praktisch nut hiervan is’. En mijn moeder is ook docent, misschien heeft dat ook nog wel een rol gespeeld.’

Je bent toen een opleidingstraject gaan doen waarbij je lesgeven en het halen van je eerstegraadsdiploma kon combineren. Hoe beviel dat?

‘Lesgeven heb ik met heel veel plezier gedaan, maar ik merkte ook dat na twee jaar de nieuwigheid er een beetje af was. Het was veel van hetzelfde, heel veel nakijken, weer lesgeven uit hetzelfde boek. En ik wou het ook niet zo makkelijk voor mezelf maken dat ik het 2e jaar precies hetzelfde heb verteld. Dat kan prima, want het eerste jaar heb je best wel veel werk in de voorbereiding gestoken. Maar als je niet eens meer de voorbereiding gaat doen, dan word je een soort van robot die een rolletje afspeelt en hoopt dat de kwartjes vallen. Dat vond ik jammer.’  

Hoe ben je dan bij Sungevity terecht gekomen?

‘Ik ben eerst een paar maanden gaan reizen, en daarna dacht ik: wat wil ik nu? Mijn vriendin zit in de energiesector en was op dat moment bezig met het opzetten van een traineeship voor mensen die in die sector wilde starten. Hierdoor kon ze me veel vertellen over wat verschillende bedrijven doen. Ze had geen contact gehad met Sungevity, maar ze wist wel dat het een cool bedrijf was dat bezig is met zonnepanelen.’

En nu werk je als Project Manager Customer Care. Kan je je technische achtergrond wel kwijt in dit werk?

‘Toen ik begon maakte ik me nog wel zorgen over de technische inhoudelijkheid. Maar ik merk dat er genoeg side-projects zijn waar ik me in kan storten. Binnen een paar weken was ik al collega’s aan het uitleggen waarom bepaalde omvormers gekozen werden of waarom zonnepanelen werken zoals ze dat doen. Toen merkte ik dat mijn technische kennis wel van nut is hier bij Sungevity. En dat ik ervoor kan zorgen dat die kennis beter verdeeld wordt over de medewerkers. Dan kom je toch weer in een soort docentenrol.’

Dus je passie voor lesgeven kun je ook goed kwijt onder collega’s. Geldt dit ook voor het contact met klanten?  

‘Tuurlijk, ik hang de hele dag met klanten aan de lijn. Als een klant een vraag stelt vind ik het belangrijk dat ik dat dan ook aan hen uitleg. Bij Sungevity leggen we heel erg de nadruk op de customer experience, en daar hoort natuurlijk ook bij dat als jij een vraag stelt dat die mooi beantwoord wordt. Laatst was een collega met een klant bezig, maar die klant kreeg maar geen grip op wat er allemaal gebeurt in onze monitoringportaal. Daar staat allerlei informatie over stroom en spanning. En de klant wilde weten hoe de panelen dan bij elkaar werden opgeteld, hoe het vermogen werd berekend, en hoe dat zit met voor en na je omvormer. Toen zei mijn collega: ik ga u even doorverbinden met een van onze experts. Toen ben ik lekker gaan kletsen met de klant. Ik heb gevraagd wat hij interessant vond, en wat hij nog wist van de middelbare school. Want het was duidelijk iemand die dit niet nu in zijn leven nog dagelijks gebruikte, maar het vroeger wel interessant vond. En dat vind ik dan supermooi.’

Laatste vraag Jasper: what makes you shine?

‘Dat is voor mij vrij makkelijk. Ik ben zeker drie keer in de week aan het klimmen en boulderen, en nu het zonnetje begint te schijnen, ga ik weer vaker buiten klimmen. Daar word ik heel erg blij van. En ik heb nu een hele leuke baan waarmee ik dit goed kan combineren. Als ik mijn headset neerleg aan het eind van de dag, dan ben ik ook echt klaar voor die dag. Dat was in het onderwijs wel anders.’

De aankomende tijd gaat Jasper zijn natuurkunde- en lerarenskills inzetten om de techniek achter zonnestroom uit te leggen. Volgende week de eerste blog in de serie Jasper Legt Uit, met onder andere: waar zijn die strepen op zonnepanelen nu goed voor? En hoe werken de coatings die op zonnepanelen worden aangebracht?

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden