Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Het Sungevity blog

Wat doet een Solar Consultant bij Sungevity?

Bij Sungevity zorgen we ervoor dat alle huizen in Nederland worden voorzien van zonnestroom. En dat doen wij met een heleboel enthousiaste medewerkers. Maar wat doen onze Solar Warriors precies? Vandaag een interview met Kelly, onze goedgemutste Sales-collega die graag een babbeltje maakt.

Hoi Kelly! Wat doe jij bij Sungevity?

Ik ben Solar Consultant.

Gaaf, wat doet je precies als Solar Consultant?

Ik adviseer klanten over een zonnesysteem en probeer zo goed mogelijk samen met hen naar de beste oplossing voor hun dak te zoeken, rekening houdend met hun specifieke behoeften en wensen.

Hoe doe je dat?

Als eerste heb ik altijd een adviesgesprek met de klant. Dat is een adviesgesprek van een half uur tot drie kwartier, over de telefoon. We sturen van tevoren een linkje op en dan kan de klant via hun eigen computer met een presentatie meekijken. Dit is een presentatie met informatie over ons bedrijf, maar bijvoorbeeld ook over de besparing op de energierekening, over de panelen, over de omvormer en over de installatie. Ook nemen we de offerte helemaal door met de klant. Aan het einde van het gesprek heeft de klant dan een volledig beeld wat er bij een zonnepanelensysteem komt kijken. En ook wat het bij henzelf, in hun situatie betekent. Wat is de investering? Wat is de opbrengst? Wat is de terugverdientijd? Maar ook bijvoorbeeld de bijdrage voor het milieu neem ik mee.

Hoe ziet een dag op kantoor er voor jou uit?

Ik heb in de ochtend twee gesprekken met klanten. Per gesprek plan ik een uur in, zodat ik het gesprek kan doen, en mijn administratie. Want achteraf sturen we altijd nog informatie mee. Daarnaast hebben we in de ochtend nog een uur gepland voor klanten terugbellen, want sommige mensen moeten het bijvoorbeeld thuis eerst nog bespreken, of iets uitzoeken, bijvoorbeeld de doorlaatwaarde van de hoofdaansluiting. Nou, dan bellen we die klanten terug om te kijken of de informatie verzameld is, of of ze het inderdaad thuis hebben besproken. En ja, als het goed is horen we dan ook of ze een beslissing hebben kunnen maken. Daarna lunchen we gezellig samen met z’n allen in de kantine. En in de middag heb ik dan nog drie gesprekken en nog een uur om klanten terug te bellen.

Wanneer ben je begonnen bij Sungevity?

Dat is inmiddels twee en een half jaar geleden.

En was je al die tijd Solar Consultant?

Ik heb eerst 3 weken op de TSA, dus de pre sales afdeling gezeten. Maar ik vond het zo gezellig om te kletsen met mensen dat mijn gesprekken zo ontzettend lang duurde, dat Doris, mijn manager vrij snel zei: ‘Ga jij maar gewoon naar Sales, want dit schiet niet op zo met jou. Ga jij maar gewoon ouwehoeren met klanten, want dat is waar je goed in bent’. Bij TSA hoorde de gesprekken toch wat korter en doelgerichter te zijn.  

Hoe ben je bij Sungevity terecht gekomen?

Via oud klasgenoten van mij. Ik heb Environment & Resource Management. Een heel aantal van ons werken ook hier binnen het bedrijf. Via hen ben ik hier bij Sungevity terecht gekomen.

En waarom heb je voor Sungevity gekozen?

Hahaha. Op dat moment was de banenmarkt vrij lastig. Ik was al een tijdje bezig met solliciteren. In eerste instantie trokken zonnepanelen me niet zo. Ik vond het niet echt een heel spannend of sexy product. Het product zelf is inderdaad niet het meest sexy, maar het feit dat ik in mijn baan echt mensen kan helpen, en ze in korte tijd echt leer kennen maakt dat ik nu helemaal op mijn plek zit. Klanten besparen op hun energierekening, en kunnen zelf bijdragen aan het milieu. Ik doe iets goeds met mijn werk en leven, en ik help het bedrijf vooruit. Dus wat dat betreft zitten er alleen maar positieve kanten aan mijn werk en dat zorgt ervoor dat ik het heel erg fijn vind om hier te werken. Er hangt ook gewoon een hele fijne sfeer. Sungevity is een jong bedrijf, heel dynamisch, en we zijn heel erg hard aan het groeien en daar leer ik ook heel erg veel van.

Wat vind je de leukste momenten bij Sungevity?

We zijn natuurlijk met z’n allen heel doelgericht bezig met iets goeds, en werken allemaal echt heel hard. Maar het allerleukste vind ik alle geintjes tussendoor. Dat je met iedereen gewoon even tussendoor kan lachen. En dat we bij ons op de afdeling een hele speelse omgeving hebben. Met schommels, skippyballen, steppen, dat soort dingen. Ik denk dat dat ook belangrijk is om het evenwicht te behouden. We hebben natuurlijk heel veel met klanten te maken, en om dan tussendoor even een lolletje te trappen is gewoon heel erg lekker. En dat die vrijheid er ook is binnen het bedrijf.

Heb je nog tips voor mensen die ook Solar Consultant willen worden? Wat voor eigenschappen zou je bijvoorbeeld moeten hebben?

Je moet sowieso houden van praten. En van mensen. Het belangrijkste op het moment dat je adviseert is om goed te kunnen luisteren naar mensen en een goed beeld te kunnen vormen van wie je tegenover je hebt en waar hun behoeftes liggen. Een goede mensenkennis, en begrip voor verschillende mensen, dat is dus echt wel belangrijk. Pas als je je verbindt met iemand kun je begrijpen wat iemands behoeftes zijn, en dan pas kun je een goed advies geven. De kern ligt echt in het openstaan voor verschillende soorten mensen.

What makes you shine?

Goede gesprekken met mensen. De leukste gesprekken gaan niet over zonnepanelen. Het aller-aller-leukste is wanneer ik merk dat het een heel ontspannen gesprek is, dat je samen gewoon naar een oplossing zoekt. Ik ben dol op oudere klanten, daar krijg ik heel veel energie van. Hoe ouder ze zijn, hoe leuker ik het vind. Het feit dat ze alsnog voor ons kiezen om dit traject in te gaan via voor hen vrij nieuwe technologie. De online presentatie en een advies over de telefoon is vaak best wel een grote stap voor ze. Maar dat ze dat dan alsnog doen, en bij willen dragen aan het milieu, ook al is het allemaal best spannend. En dat ik ze dan mag adviseren en dat ze daar voor openstaan. Dat vind ik echt heel leuk. Het zijn vaak hele lieve mensen, en met hele leuke humor, daar kun je echt wel een grapje mee maken. Ja, oudere mensen zijn echt een beetje mijn specialiteit.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook aan de slag als Solar Consultant bij Sungevity? Check onze vacature: http://bit.ly/2tPdI0W

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden