Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Wat doet een Solar Consultant bij Sungevity?

Bij Sungevity zorgen we ervoor dat alle huizen voorzien worden van zonnestroom. En dat doen wij met een heleboel enthousiaste medewerkers. Maar wat doen onze Solar Consultants - Sungevity’s eigen adviseurs - precies? Vandaag een interview met Alexander en Thijs, twee van onze vriendelijke en klantgerichte collega’s van team België.

Goedemorgen Thijs, Goedemorgen Alexander!

T & A: Goedemorgen!

Wat doen jullie bij Sungevity?

A: Wij zijn beide Solar Consultant. Wij adviseren klanten die een offerte hebben aangevraagd voor zonnepanelen en geven advies over alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Naast algemene informatie adviseren we de klanten ook over wat het beste bij hen past en wat de mogelijkheden zijn voor hun dak. Wij proberen geïnteresseerden een zo helder mogelijk beeld te geven. Dat zij weten: kijk als ik zonnepanelen op mijn dak haal, wat levert dat op, en wat komt daar allemaal bij kijken.

T: Een gemiddelde dag als Solar Consultant begint voor mij met tijdig op werk komen, een koffie delen met de collega's, even wat bijpraten en dan de dag voorbereiden. Ik bekijk alle offertes van geïnteresseerden. En dan om het uur geef ik een vrijblijvend advies aan geïnteresseerden via een online presentatie en de telefoon.

Hoe gaat zo'n klantadvies in zijn werk?

T: Wij geven eerst een korte presentatie van zo'n half uurtje. Hierin leggen we uit wie en wat wij zijn, wat de regelgeving is, wat de voordelen zijn van zonne-energie, welke producten we aanbieden en hoe we die installeren. En dan gaan we samen over de offerte en kijken we wat de opties voor de klant zijn. Daarna bespreken we de verschillende panelen, de layout en de kostprijs en het financieel rendement. En natuurlijk wat de klant kan besparen op de energierekening.

Wat vinden jullie het allerbelangrijkst in het contact met de klant?

A: Dat de klant een goed gevoel heeft bij wat wij hen aanbieden. Dus dat de klant ons en ons advies vertrouwt. En verder dat het allemaal heel duidelijk is voor de klant. Ik denk dat dat nog het belangrijkste is. Wij leggen veel uit aan de klant en maken de klanten eigenlijk een beetje zonnepaneel expert. Want we gaan een lange relatie aan met onze klanten, en hebben er dus niks aan als de klant niet tevreden is met zijn keuze.

T: Ja, klanten moeten absoluut een goed gevoel hebben op het moment dat ze de telefoon ophangen. Dat ze niet verontwaardigd zijn of zeggen dat er nog iets ontbreekt. Ik wil dat ze echt geholpen zijn.

A: We sporen mensen dan ook altijd aan om vragen te stellen. Om opmerkingen te maken zodat alle twijfel of alle mogelijke vragen die er zouden kunnen zijn sowieso beantwoord zijn.

Hebben jullie nog tips voor mensen die erover denken zonnepanelen aan te schaffen?

A: Zich goed laten informeren.

T: En ervoor zorgen dat het advies dat ze krijgen ook echt voor hun op maat is geschreven.

A: Het is niet slecht om een aantal offertes aan te vragen. Vergelijk de offertes grondig op de werkzaamheden, producten, garanties en services en dus niet enkel op het type paneel. Want er komt heel veel bij kijken bij een installatie. Vergelijk of extra werkzaamheden zijn inbegrepen, wat deze kunnen inhouden en hoeveel die kunnen kosten. Kijk ook naar het bedrijf dat je adviseert: bij een investering over lange termijn wil je natuurlijk ook goede garanties hebben en vooral een goede service na de installatie. Kies voor een bedrijf dat je productie actief vanop een afstand opvolgt en eventuele problemen na de installatie oplost. Op dat vlak ben ik echt trots op Sungevity - dat wij volop inzetten op goede service gedurend de gehele levensduur van het systeem. Wij hebben hier een afdeling die de productie van onze klanten opvolgt. Als mensen bij ons een offerte aanvragen is alles in de prijs inbegrepen. En zelfs als we zien dat een installatie duurder zou uitvallen dan wij verwacht hadden dan komt dat uit onze portefeuille.  

Solar Consultant team Vlaanderen portret

Hoe zijn jullie bij Sungevity terecht gekomen?

T: Ik ben via via bij Sungevity terecht gekomen. Ik kende een aantal mensen bij het bedrijf en die hebben mij actief benaderd of ik ook bij Sungevity wilde werken. In mijn vorige baan gaf ik ook vrijblijvende adviezen aan geïnteresseerden. Het lag mij dan ook wel om dit ook bij Sungevity te gaan doen. En zonnepanelen vond ik wel een heel interessante tak om in te gaan: het is zeker een mooi product, waar je iets mee kunt teruggeven aan de maatschappij.

A: Ik was geïnteresseerd om iets te doen met duurzame energie en ben bedrijven beginnen zoeken die daar mee bezig zijn. Zo ben ik bij Sungevity terechtgekomen. Ik zag dat ze Solar Consultants zochten en die baan sprak me eigenlijk meteen aan. Ik spreek graag met mensen en leg graag dingen uit en zeker als het over een duurzaam product gaat als zonnepanelen. Verder vind ik het ook een interessante sector aangezien ze vrij jong is en dat het er naar uitziet dat ze enkel maar kan groeien. Dat zijn een aantal redenen waarom ik toch geïnteresseerd was in Sungevity. Toen ik hier kwam solliciteren had ik een heel goed gevoel bij de sfeer hier en een goed gevoel bij de mensen die ik sprak. Dat gaf de doorslag.

Waarom werken jullie voor Sungevity?

T: Sungevity is een jong, stabiel bedrijf met mensen die heel veel energie en inzet hebben voor wat ze doen. En dat merk je ook hier op kantoor: dat iedereen met zijn job bezig is en dat er veel drive is.

A: Het is zeker de energie die het fijn maakt om hier te werken. Iedereen zet zich inderdaad in voor een goed doel. En de mensen doen hun job ook gewoon graag. Ze komen met plezier werken en zijn graag in de buurt van collega’s. Er wordt veel lol gemaakt.

T: Dat maakt het plezant.

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook Solar Consultant willen worden?

T: Voor alle vooruitgang is enthousiasme nodig. ;) Dat zou ik ten eerste zeggen. En achter je product staan, dat is ook belangrijk voor een Solar Consultant.

A: Ik zou vooral zeggen dat het belangrijk is om vlot te kunnen praten over een onderwerp. Dus je er in kunnen verdiepen en het dan ook goed kunnen uitleggen. En graag mensen te woord staan, behulpzaam zijn. Verder heb je wel drive en energie nodig. Solar Consultant is een actieve job. Je staat mensen te woord en dan moet je dat allemaal opvolgen, daar moet je wel gedreven voor zijn.

Solar Consultants team Vlaanderen achter computer

Ten slotte: Thijs, Alexander, what makes you shine?

T: De leukste momenten vind ik het gezellige klantencontact; dat het een tof gesprek is. Soms zijn er momenten dat de speakerphone aangezet wordt en dat de klanten gezamenlijk met mij praten. Het wordt op dat moment meer een huiskamergevoel. Op zulke momenten kan er wel eens gelachen worden, of we doen een babbelke over iets anders. Dat zijn leuke ervaringen.

Daar kan ik mijzelf wel aan optrekken; dan peins ik, kijk, ik heb net een tof gesprek gehad en ik denk ook wel dat de andere persoon het leuk vond (of ze nu kopen of niet). Ik heb mijn informatie gegeven en het was een goed gesprek, het was gezellig. Dat is zeker een positieve ervaring.

A: Als ik mensen echt kan helpen en als mensen zeggen aan de telefoon ja bedankt voor het goede advies, het was allemaal heel duidelijk. En precies wat Thijs zegt: ons advies leidt ook niet altijd naar een aankoop. Enkele keer per dag wijzen wij klanten ook af omdat hun dak niet veilig genoeg is, of adviseren we tegen zonnepanelen vanwege een te laag rendement. Het voelt heel fijn aan als je het gevoel hebt dat je iemand geholpen hebt. Er is ook een goede sfeer en dus die kleine momenten en interacties met collega's of het nu gaat over het werk of niet, zijn ook leuk natuurlijk.

Wil jij ook Solar Consultant worden voor Team België van Sungevity? Bekijk dan hier de vacatures op onze website: Nederlands- of Vlaamstalig of Franstalig.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden