Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Tech & gadgets

Thuisbatterijen voor zonnepanelen: rendabel of niet?

Je kan je zelf opgewekte zonne-energie niet altijd meteen verbruiken. Een thuisbatterij kan deze stroom opslaan voor later, wanneer je de stroom wel kunt gebruiken. Thuisbatterijen worden steeds populairder. Maar is zo’n thuisbatterij voor zonnepanelen in 2020 al een goede investering? Lees even verder...

Wat is een ‘thuisbatterij’?

Tesla Powerwall - de thuisbatterij van Tesla

Een thuisbatterij kan stroom opslaan. Voor eigenaars van zonnepanelen, ofwel prosumenten, biedt dit een stevig voordeel. Je kan de overproductie aan stroom zelf opslaan in plaats van deze terug op het net te sturen. Zo kan je later, wanneer je stroom nodig hebt en je zonnepanelen minder produceren, rekenen op de opgeslagen stroom van je thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij staat nooit op zichzelf. Het is een onderdeel van een volledig zonnepanelensysteem. Zo’n systeem bestaat uit:

Zonnepanelensysteem met thuisbatterij

 1. Zonnepanelen
 2. Omvormer
 3. Batterij
 4. Zekeringkast
 5. Jouw apparaten
 6. Overige stroom naar het net

In deze set-up is een thuisbatterij het meest gunstig. De zonnestroom die je niet meteen verbruikt in huis wordt rechtstreeks opgeslagen op de batterij voor later. 

Dit systeem wordt aangesloten aan je zekeringskast enerzijds, en het elektriciteitsnet anderzijds.  Zo kan je bij een stroomtekort of -overschot energie terugsturen op -of verbruiken van- het net. 

Meer info over het volledige zonnesysteem vind je hier.

Waarom (nog niet) kiezen voor een thuisbatterij?

Overdag produceren zonnepanelen het meeste energie. Net op de momenten wanneer de meeste gezinnen niet veel energie verbruiken. Dat maakt dat je overdag stroom terugstuurt naar het net. ‘s Avonds en ‘s nachts, wanneer je panelen minder opbrengen, verbruik je weer energie van datzelfde net.

Helaas is een thuisbatterij momenteel nog geen interessante investering. De hoge investeringskost én korte(re) levensduur zorgen voor een negatief rendement. De terugverdientijd duurt langer dan de levensduur. Net als de markt van zonnepanelen zal ook de markt van thuisbatterijen zich verder ontwikkelen. Een positief rendement zit er in de toekomst zeker aan te komen!

De voor- en nadelen van een thuisbatterij

Voordelen thuisbatterij

 • Een bewuster energieverbruik
 • Je verhoogt het rendement van je zonnepanelen
 • Vaarwel prosumententarief
 • Energie-onafhankelijk leven
 • Future-proof investering (smart home, EV..)
 • Geniet van subsidies tot eind 2020

Nadelen thuisbatterij

 • Hoge investeringskosten
 • Korte levensduur
 • Een negatief rendement op je batterij zelf
 • Neemt plaats in in je woning

Een thuisbatterij en de digitale meter

Sinds 2019 kent de digitale meter z’n intrede. We schreven al eerder over de voor- en nadelen van die digitale meter. Voor zij die de overstap overwegen, is een thuisbatterij interessant. 

De digitale meter is vooral financieel voordelig voor prosumenten met een hoge autoconsumptie. Dat wil zeggen dat zij hun opgewekte stroom grotendeels zelf verbruiken. In dit opzicht helpt een thuisbatterij met het optimaliseren van je energieverbruik in functie van de productie van je zonnesysteem. Je kan op deze manier je hoge energiefactuur (én/of prosumententarief) vaarwel zeggen.

Conclusie

Ons advies blijft over het algemeen als volgt: begin vandaag al met het produceren van zonnestroom. Later, wanneer de markt van batterijen verder geëvolueerd is, is een thuisbatterij een goede toevoeging voor jouw zonnesysteem. In 2020 is het helaas te duur voor de beperkte levensduur die thuisbatterijen vandaag kennen.

Onze Solar Warriors zoeken met plezier uit hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen. Vraag vandaag je offerte aan en bespaar!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden