Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Tech & gadgets

Zonnedakpannen versus Zonnepanelen

Zonnedakpannen, oftewel dakpannen met zonnecellen. Ze lijken de perfecte oplossing voor wie niet zo’n fan is van traditionele zonnepanelen. Zonnedakpannen zijn een stuk onopvallender, maar zijn ze ook een goede investering?

Wat is een zonnedakpan?

Zonnedakpannen of solar dakpannen zijn gewone dakpannen met daarop een zonnecel. Deze zonnecel werkt hetzelfde als de zonnecellen in een zonnepaneel. Voor zonnedakpannen heb je dus geen andere omvormer nodig dan voor zonnepanelen. Zonnedakpannen zijn nog maar een paar jaar op de markt. Het eerste huis in Nederland met een zonnedak werd in 2015 opgeleverd. Sinds mei 2017 verkoopt Tesla ook zonnedakpannen in de Verenigde Staten. Zoals bij elke nieuwe innovatie is de verwachting dat zonnedakpannen zich de komende jaren nog verder ontwikkelen.  

Zonnedakpan vs zonnepaneel: een esthetische keuze

Een dak met zonnedakpannen is een esthetische keuze. Doordat de zonnecellen in gewone dakpannen zijn verwerkt hoef je geen grote zonnepanelen op je dak te plaatsen. Vooral op daken met veel obstakels oogt dit rustiger. Zonnedakpannen zijn ideaal voor eigenaren van monumentale panden die van de gemeente geen zonnepanelen mogen plaatsen. Zonnedakpannen zijn in veel gevallen wel toegestaan. Voor eigenaren van 'gewone' woningen is het vooral een afweging of het uiterlijk van de zonnedakpan het grote prijsverschil waard is.

Hogere prijs, lagere opbrengst

De hogere kosten zijn gelijk de reden waarom je niet overal zonnedakpannen ziet. Zonnedakpannen zijn ongeveer 2,5 keer zo duur als zonnepanelen per kWh. Kom je bij reguliere panelen op een gemiddeld bedrag van 4000-5000 euro, zonnedakpannen gaan al snel richting de 11.500 euro. Hierdoor is de terugverdientijd ook een stuk langer; wel 15 tot 20 jaar. Zonnepanelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 7 jaar. De langere terugverdientermijn komt deels doordat de installatie van zonnedakpannen een stuk ingewikkelder is. Alle pannen moeten vervangen worden, terwijl zonnepanelen gewoon op het bestaande dak geplaatst kunnen worden. Je bespaart wel op de kosten van nieuwe pannen, maar dit is alleen relevant als het oude dak toch al vervangen moet worden, of op nieuwbouw.

De opbrengst per m2 van zonnedakpannen ligt stuk lager dan bij zonnepanelen: 80-90 Wp per m2 tegenover 180-225 Wp per m2 voor traditionele zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat 25% van de zonnedakpan niet gebruikt kan worden voor het opwekken van zonnestroom. Een zonnedakpan heeft, net als een gewone dakpan, een bolling, waardoor hier geen zonnecel in verwerkt kan worden. Verder is er geen ventilatie onder de dakpan. Hierdoor worden zonnedakpannen heter dan zonnepanelen. Hoe heter de zonnecel, hoe minder energie hij opwekt. Tegenover de lagere opbrengst van zonnedakpannen staat wel dat je ze op stukken van je dak kunt plaatsen waar grotere panelen niet passen. Hierdoor kan je alsnog evenveel zonnestroom opwekken.

Het beste rendement? Ga voor zonnepanelen

Technologische ontwikkelingen gaan snel, ook in zonnestroom. Dus wie weet stoten zonnedakpannen op termijn traditionele zonnepanelen van hun troon. Zover is het echter nog lang niet. Door de lagere opbrengst per m2 en hogere kosten is het rendement van zonnedakpannen een stuk lager dan die van zonnepanelen. Je verdient je investering in zonnedakpannen uiteindelijk wel terug, maar de kans is klein dat je er ook winst op maakt. Terwijl je met traditionele zonnepanelen na de terugverdientijd nog minimaal 15 jaar van gratis stroom geniet. Het is financieel interessanter om in zonnepanelen te investeren. Kies dus alleen voor zonnedakpannen als het uiterlijk erg belangrijk is of als je in een beschermd monument woont.

Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvend advies over wat de mogelijkheden van panelen zijn en wat een goede investering voor jouw situatie is.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden