Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Hoe kies ik het beste zonnesysteem voor mijn dak?

Wij willen graag dat iedereen enthousiast wordt van zonnepanelen. Als zonnepanelenaanbieder doen we dat door de beste service en de beste panelen en omvormers te bieden. Als klant is het echter nog wel eens lastig om hierover een oordeel te vellen: wat zijn immers de “beste panelen en omvormers”? Omdat we niet alleen maar willen verkopen, maar mensen ruim 25 jaar lang blij willen maken met zonnepanelen, vinden we het belangrijk jou zo goed mogelijk te informeren. Uiteindelijk gaat het ons er namelijk om dat alle daken stralen met de beste zonnepanelen! We maakten daarom een stappenplan zodat jij weet waar je op moet letten.


Stap 1: Wat voor soort panelen passen bij mijn situatie?

Hiervoor kijk je eerst wat jouw jaarlijkse energieverbruik in kWh is. Omdat het over het algemeen minder voordelig is om meer te produceren dan dat je zelf verbruikt, raden wij aan om zo dicht mogelijk bij jouw eigen verbruik te zitten. Neem daarbij wel in acht dat onder Nederlandse omstandigheden, de panelen ongeveer 85% van het fabrieks-vermogen genereren. Dit is omdat Nederland niet de hoeveelheid zon heeft als, zeg, een land als Spanje.

Daarna kijk je naar de grootte van jouw dak. Om te weten welk vermogen paneel voor jou het beste is, is het namelijk nodig om te weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Een gemiddeld paneel is ongeveer 1 bij 1,65 meter. Wij rekenen met een veiligheidsmarge van 20 centimeter tot de dakranden en 10 centimeter tot obstakels. Wil je een goede inschatting maken van hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Kijk dan eens hier. Met speciale software kunnen wij precies berekenen hoeveel panelen er op jouw dak passen, mét inachtneming van alle veiligheidsmarges.

Naast verschillen in vermogen, onderscheiden zonnepanelen zich ook in esthetiek en prijs. We houden graag rekening met jouw wensen, en zullen hier dan ook altijd naar vragen tijdens het intake-gesprek. Het is goed om te weten dat zwarte panelen, of panelen met een hoger vermogen over het algemeen duurder zijn. Als jij aangeeft wat voor jou belangrijk is, krijg jij een voorstel voor panelen die precies bij jouw voorkeuren aansluiten.


Stap 2. Waar let ik op bij de verschillende merken zonnepanelen

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. Of jouw panelen nou niet of wel uit China komen zegt eigenlijk weinig over de kwaliteit. Vroeger lieten Chinese panelen nog weleens te wensen over. Tegenwoordig zitten veel Chinese merken bij de top. Staar je dus niet blind op de herkomst van de panelen, maar kijk per merk hoe goed deze scoort in prestatietesten. Goede graadmeters hiervoor zijn het Duitse Photon en TÜV. Ook kan je op deze site kijken voor de meest recente prestatietesten.


Stap 3. Naar welke garanties moet ik kijken?

De keuze van jouw perfecte zonnepaneel hangt niet alleen van smaak en voorkeur af. Je wilt ook zeker weten dat je er zo’n 25 á 30 jaar op kan rekenen. Een goed paneel gaat dan ook zeker 25 jaar mee, en verliest niet teveel van haar vermogen along the way. Er zijn vier soorten garanties die een rol spelen: product-, vermogens-, installatie- en opbrengstgarantie. Een vuistregel bijvoorbeeld is dat een zonnepaneel na 25 jaar nog rond de 80% oplevert van het oorspronkelijke vermogen. Daarom is het belangrijk om voor een paneel te gaan met een ruime vermogensgarantie. Maar ook bij schade aan het paneel wil je goed zitten, en daarvoor is een lange installatiegarantie belangrijk. Garandeer jezelf op zekerheid dus!


Stap 4. Welke omvormer past het best bij mijn dak?

Nou gelukkig, deze keuze is al wat makkelijker! Je hebt namelijk - kort door de bocht - de keuze tussen twee soorten omvormers: serieschakeling of parallelschakeling.

Het grote verschil? Valt er schaduw op een deel van de zonnepanelen, dan heeft dat bij een serie geschakelde omvormer ook invloed op de rest van de panelen. Bij een parallelschakeling echter wordt er gebruik gemaakt van optimizers. Deze kleine kastjes worden onder de zonnepanelen geplaatst. Optimizers zorgen ervoor dat alle panelen onafhankelijk van elkaar werken. Zo zullen de panelen die geen last hebben van schaduw gewoon nog stralend energie voor jou opwekken! Heb je dus last van een grote ontluchtingspijp, een boom, of andere obstakels die voor gedeeltelijke schaduw zorgen? Wellicht is dan de parallel geschakelde omvormer iets voor jouw dak! Onze specialist bekijkt dit graag samen met jou.

Ook bij omvormers spelen garanties een rol. Gemiddeld genomen gaat een omvormers tussen de 12 en 15 jaar mee. Dit betekent dat je de omvormers tenminste één keer zult moeten vervangen, aangezien jouw panelen toch zeker wel 25 jaar meegaan. Voor een serie geschakelde omvormer krijg je gemiddeld 10 jaar productgarantie, en bij parallel 12 jaar.


Wij helpen je bij deze keuzes

De keuze voor het beste paneel en de beste omvormer voor jouw dak hoef jij uiteraard niet zelf te maken. Onze adviseurs helpen jou graag door het gehele proces, en met hun expertise hoef jij je helemaal geen zorgen te maken. Daarnaast maken wij alleen maar gebruik van kwalitatief goede panelen en omvormers en werken we enkel met RESCert erkende installateurs. Bij ons weet je dus zeker dat je goed zit!

Gratis en vrijblijvend een adviseur naar jouw dak laten kijken? Dat kan van op afstand! Maak hier snel en eenvoudig je afspraak voor een adviesgesprek.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden