Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Hoe verloopt een installatie van zonnepanelen?

Bij Sungevity installeren we vaak binnen een dag een zonnepanelensysteem op jouw dak. Hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk de video, of lees hieronder de stap voor stap uitleg.


Zonnepanelen plaatsen stap voor stap

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen en daar dienen monteurs de juiste voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Soms moet er een steiger gebouwd worden aan jouw gevel, zodat installateurs veilig op jouw dak kunnen werken. Ook moet er nagedacht worden over hoe de bekabeling kan lopen en waar de omvormer geplaatst kan worden.

1. Installatie zonnepanelen op het dak  

Voor zowel schuine daken als platte daken bestaan er specifieke montagematerialen. Click-Fit en Flat Fix zijn veel gebruikte producten van de Nederlandse fabrikant Esdec. Deze montagematerialen voldoen aan alle veiligheidseisen en zijn uitvoerig getest. De bevestiging van de zonnepanelen vergt geen grote aanpassingen aan de dakconstructie, zodat het risico op schade en lekkages tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin (pannen)dak gebruiken de installateurs vaak haken die onder dakpannen geplaatst worden. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de panelen boven het pannendak komen te liggen, maar niet op de dakpannen steunen.

Op platte daken worden de zonnepanelen veelal in metalen profielen geplaatst, zodat ze schuin op jouw dak komen te staan. De profielen worden niet vastgeschroefd in het dak om lekkages te voorkomen. Ballasttegels zorgen ervoor dat het zonnesysteem stevig vaststaat.

2. Plaatsing omvormers  

Tijdens de installatie van zonnepanelen installeert een andere monteur de omvormer(s). Die wordt/worden opgehangen aan een muur in je woning. Doorgaans komt de omvormer in de CV-ruimte, een was- of bergruimte of in de meterkast. Zo heb je er geen last van. De grootte van een omvormer is over het algemeen te vergelijken met een desktop computer. 

Er wordt vervolgens een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd naar je meterkast. De meeste zonnesystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, wordt er een extra groep bijgeplaatst.

3. Controle en monitoring zonnesysteem  

Een zonnestroomsysteem begint te werken als alle stekkers zijn aangesloten, en er zonlicht op de panelen valt. Na de installatie van zonnepanelen dient er natuurlijk gecontroleerd te worden of de installatie correct werkt. Op bijna iedere omvormer is een display aanwezig, zo kan je zien wat jouw zonnepanelen opbrengen. Met de online monitoring van Sungevity kun je zelf in één oogopslag zien wat je opwekt én verbruikt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo ben je altijd op de hoogte van de prestaties van jouw systeem.

4. Installatie digitale meter

Sinds 2019 moet je bij installatie (of uitbreiding) van zonnepanelen verplicht overstappen op een digitale meter. Deze installatie zal binnen de maand na de installatie van je zonnesysteem uitgevoerd worden. Deze installatie voert de netbeheerder gratis uit. 

Installatie zonnepanelen bij Sungevity  

De installatie van een zonnesysteem lijkt een flinke klus. Voor onze gespecialiseerde installateurs is het dagelijkse kost. Zij hebben ruime ervaring, beschikken over de benodigde certificaten (RESCert)en werken volgens de strenge richtlijnen. Door heel België hebben we lokale installatieteams voor jou klaarstaan.

Uiteraard leggen de installateurs de bekabeling zo veel mogelijk uit het zicht. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kruipruimte of een kabelschacht. 

Als alles is aangesloten, meten onze installateurs het hele zonnesysteem nog een keer door. Zo weten we zeker dat alles correct is aangesloten. Bij daglicht kun je direct na de installatie de omvormer in werking zien treden, en de eerste kilowattuur opgewekt zien worden. 

Voordat onze monteur weg gaat, zullen zij je nog helpen met het aansluiten van de monitoring-app. Je kunt dan op je computer, smartphone of tablet de productie van het zonnesysteem op een overzichtelijke manier bijhouden. Zo haal je alles uit je zonnesysteem. De Sungevity monitoring maakt het heel eenvoudig om slimme beslissingen te maken. Zonder in te leveren op comfort. Ook mooi meegenomen: geen verrassingen meer zodra de energierekening op de mat valt.

Benieuwd hoe een systeem bij jou thuis eruit zou zien? Krijg een ontwerp en vooruitberekening op maat. Vraag hier je gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan!


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden