Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Bij de overweging zonnepanelen aan te schaffen is één van je eerste vragen logischerwijs: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Er zijn mensen die kiezen om hun hele dak vol te leggen om hun dak maximaal in te zetten als duurzame energiebron. Mooi meegenomen, maar wij snappen ook dat dit niet voor iedereen werkt. Het is namelijk in de meeste gevallen winstgevender om nét genoeg zonnepanelen aan te schaffen om je eigen elektriciteitsverbruik te dekken. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dan zijn er drie zaken belangrijk om rekening mee te houden. In wat volgt, bespreken we deze drie zaken kort & bondig.

Drie zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van het aantal zonnepanelen:
1. Je energieverbruik
2. Aantal zonnepanelen geschikt voor je verbruik
3. De capaciteit van je dak

1. Bekijk je energieverbruik op je jaarafrekening
De meest rendabele situatie is als je met je zonnepanelen evenveel energie opwekt als je verbruikt. Je jaarlijks verbruik vind je op de jaarafrekening van je energieleverancier. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen tussen de 300 en 330 Wp. Daarnaast verbruikt een gemiddeld huishouden rond de 3500 kWh aan elektriciteit.

Gemiddeld jaarlijks verbruik huishoudens

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld verbruik (kWh)

1

2000

2

3000

3

3500

4

4000

5 of meer

4500

2. Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb bij mijn energieverbruik?
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen bij je verbruik passen, spelen een aantal factoren mee. Natuurlijk ligt het eraan voor wat voor type zonnepaneel je kiest met het bepaalde wattpiek vermogen. Daarnaast kan onder andere de oriëntatie van je dak, de helling, de schaduw en de locatie in het land invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Het verschil tussen zonnepanelen op een Oostends dak dat 35 graden zuidwaarts ligt en een Brussels dak dat 60 graden westwaarts ligt kan al snel 35% verschillen.

Om het aantal van zonnepanelen te berekenen, is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Een rekenvoorbeeld: als je jaarlijks 3500Wp verbruikt, heb je 14 zonnepanelen nodig 3500 / (280 * 0.9). Hieronder zie je een overzicht met een gemiddeld energieverbruik voor een huishouden met daarbij het aantal zonnepanelen uitgerekend voor een gangbare situatie.

De jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh)

Jaarlijks energieverbruik

Aantal zonnepanelen voor een 280Wp paneel

2000 kWh

8

2500 kWh

10

3000 kWh

12

3500 kWh

14

4000 kWh

16

5000 kWh

20

6000 kWh

24

3. Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Nu komen we aan bij het lastigere gedeelte. Als we weten hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben, moeten ze natuurlijk wel op je dak passen. Allereerst kijken we naar de geschiktheid van je dak i.v.m. schaduwwerking, obstakels en ook het materiaal van je dak is belangrijk om mee te nemen. Om uiteindelijk te bepalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen, moeten we rekening houden met een aantal zaken: bijvoorbeeld veiligheidsmarges, obstakels en schaduw. Eén kleine pijp op je dak kan al meteen invloed hebben op de werking van je systeem. Bij ons vind je daarom ook geen simpele calculatietool. Om zeker te weten dat je het maximale rendement uit je dak haalt, maken onze ervaren solar experts een ontwerp speciaal voor je dak.

Wil je een ontwerp op maat voor jouw dak? Krijg een gratis adviesgesprek met één van onze experts.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden