Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Omvormer voor zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is belangrijk, maar kwalitatief hoogwaardige panelen garanderen nog geen optimale opbrengst van je hele zonnepanelensysteem. Ook een passende omvormer is hiervoor van belang. De omvormer zorgt er namelijk voor dat je stroom kan terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De omvormer kiezen

Een omvormer kiezen is niet ingewikkeld, maar het blijft wel een technisch verhaal. We raden je daarom aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare aanbieder, die je goed kan adviseren welke omvormer het best bij jouw situatie én jouw zonnesysteem past. Wil je (nog) meer weten over omvormers? Dan hebben we hieronder nog wat praktische informatie en tips op ‘n rijtje gezet.

Wat is een omvormer?

Elektrische apparaten werken op wisselstroom, maar zonnepanelen maken gelijkstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom om naar wisselstroom van 230 volt om (een deel van) die wisselstroom vervolgens terug te geven aan het elektriciteitsnet. De omvormer moet wel passen bij het vermogen van je zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaalde capaciteit die wordt weergegeven in wattpiek (Wp). Alle zonnepanelen samen vormen een systeem met een groter totaalvermogen. Dat totaalvermogen kan worden doorgerekend naar een passende omvormer.

Vermogen en de omvormer

Het is gebruikelijk dat het vermogen van je zonnepanelen hoger is dan het vermogen van je omvormer. Meest geschikt is een omvormer met een vermogen van 15% kleiner tot 10% groter dan het aantal wattpiek van je zonnepanelen. Deze verhouding levert een maximale stroomopbrengst van je zonnepanelen op. Een zogenoemde nominale vermogensverhouding tussen de 85 en 110% is dus ideaal. Let wel op dat een vermogensverhouding van 100 of 110% geen extra opbrengst levert ten opzichte van een omvormer met een vermogensverhouding van 85%. De investering in een grotere omvormer is wel hoger, maar de stroomopbrengst blijft gelijk.

In België betalen prosumenten (eigenaars van zonnepanelen) een prosumententarief. Dit is een bijdrage die prosumenten leveren aan de netbeheerder voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ze stroom overproduceren. Deze bijdrage wordt berekend op het totaal vermogen van de omvormer in je installatie. Vermijd een hoog prosumententarief door geen overbodig zware omvormer te kiezen.

Levensduur van de omvormer

De levensduur van een stringomvormer wordt geschat op 10 tot 15 jaar. Je moet een stringomvormer dus minimaal 1 keer vervangen, omdat de levensduur van zonnepanelen intussen meer dan 25 jaar bedraagt. De temperatuur in de omvormer bepaalt deels de levensduur, aangezien elektronica gevoelig is voor hoge temperaturen. Tip: denk daarom goed na waar je de omvormer het best plaatst. Op plaatsen waar de temperatuur snel oploopt, kan de omvormer ook sneller kapot gaan.

Formaat en geluid van de omvormer

Een omvormer is ongeveer zo groot als een schoenendoos voor laarzen. Omvormers hebben een ventilator en transformer die een licht zoemend geluid maken. Het geluid kan per type iets verschillen, maar geluidsloze omvormers bestaan vooralsnog niet. Tip: denk daarom opnieuw goed na waar je de omvormer het best plaatst. Doe dat eventueel in overleg met je installateur, zodat je weinig tot geen hinder ondervindt van het apparaat. Lees hieronder meer over de plaatsing van omvormers.

De omvormer formaat en geluid

Een omvormer is ongeveer zo groot als een schoenendoos voor laarzen. Omvormers hebben een ventilator en transformer die een licht zoemend geluid maken. Het geluid kan per type iets verschillen, maar geluidsloze omvormers bestaan vooralsnog niet. Tip: denk daarom opnieuw goed na waar je de omvormer het best plaatst. Doe dat eventueel in overleg met je installateur, zodat je weinig tot geen hinder ondervindt van het apparaat. Lees hieronder meer over de plaatsing van omvormers.

Plaatsing van de omvormer

De plaatsing van de omvormer gebeurt uiteraard in overleg met jou. Doorgaans plaatsen onze installateurs de omvormer op zolder, in de garage, in een was- of bergruimte, bij de CV of buiten (in de schaduw). Bedenk een plek waar je zelf geen last ondervindt van het eventuele licht zoemende geluid en waar temperaturen niet snel hoog oplopen, zodat de omvormer lekker lang meegaat. Als de plek is bepaald, kan er een kabel worden getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer. Ook wordt er een leiding gelegd naar je meterkast. De meeste zonnesystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, moet er een extra groep worden aangemaakt. Sungevity installateurs zijn vakbekwaam en denken graag met je mee over de beste plek. Kabels en leidingen worden sowieso netjes weggewerkt.

Controle en monitoring

Een zonnesysteem produceert stroom als alle stekkers zijn aangesloten. Na de installatie van je zonnepanelen controleert een goede installateur meteen of het hele systeem werkt. Verder moet er natuurlijk zonlicht op je panelen vallen. Op bijna iedere omvormer is tegenwoordig een display aanwezig, waarop je kan zien wat je zonnepanelen opbrengen. Je kan de meeste omvormers met het internet verbinden om je opbrengst nauwkeurig op te volgen. Dankzij de unieke monitoring van Sungevity heb je een volledig overzicht van je opbrengst én je verbruik. Handig, want meer inzicht is meer besparen.

Omvormers en dataveiligheid

De omvormer houdt precies bij hoeveel stroom jij opwekt. Dit kan je aflezen op de omvormer.

De gegevens die de omvormer bijhoudt zijn ook in je online portal te zien. De gegevens delen met het portal kan via wifi. Bij een aantal omvormers, bijvoorbeeld de Omnik en de Solis omvormers, is het wifi-netwerk niet standaard beveiligd. Bij een onbeveiligd netwerk zijn jouw persoonsgegevens niet beschermd; een onbeveiligd netwerk kan gehackt worden.

Het beveiligen van je netwerk kan eenvoudig geregeld worden door het instellen van een persoonlijk wachtwoord op de omvormer. De klant is zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van de omvormer, maar Sungevity’s installateur staat uiteraard klaar om hierbij te helpen. Klanten krijgen ook een stappenplan en video ondersteuning. Mochten er vragen over zijn dan staat Sungevity’s klantenservice klaar om te helpen.

Meer info over een omvormer voor jouw eigen zonnesysteem? Vraag hier eenvoudig en vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden