Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Hoe werken zonnepanelen?

Je eigen zonne-energie of zonnestroom opwekken? Doe het met zonnepanelen op je dak! Na een goede installatie van je zonnesysteem gaat zonnestroom opwekken gewoon vanzelf. Wanneer je overstapt op zonnestroom is het mooi meegenomen dat de zonnepanelen 30 jaar lang goed en wel functioneren, zodat de vooraf berekende stroomopbrengst en het beloofde rendement ook werkelijk worden behaald. Wanneer je inzicht krijgt in de werking van zonnepanelen weet je kwaliteit wellicht (nog) beter te herkennen. Meer weten? Lees gerust verder!

De werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel is een vrij eenvoudig product. Een zonnepaneel is opgebouwd uit een aluminium frame, een kunststof achterplaat met een verdeelkast, gelamineerde silicium zonnecellen en een glazen voorplaat. De silicium zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De zonnepanelen die licht omzetten in stroom worden ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd. 

De omvormer vormt de stroom van de panelen om tot 230 volt wisselstroom. Zo is deze geschikt voor je stopcontact en teruglevering aan het elektriciteitsnet. Zonnecellen zijn dun en kwetsbaar. Goed lamineren en kitten is van belang om vocht en vuil te weren en de maximale opbrengst te behalen.


Een zonnepanelensysteem


  1. Zonnepanelen: Vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom
  2. De omvormer: Zet gelijkstroom om in wisselstroom - elektriciteit.
  3. De groepenkast: Verdeelt het stroom naar jouw apparaten
  4. Jouw apparaten:: Gebruiken de energie van jouw systeem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij.
  5. Overige energie: Wat je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel het compensatieprincipe genoemd.

De opbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen - ofwel de piek - van de stroom die kan worden opgewekt bij optimale omstandigheden. Wanneer de panelen recht in de zon staan, kan midden op de dag en bij helder weer deze piek worden gehaald. De opbrengst van zonnepanelen is dus mede afhankelijk van de ligging van je woning en dak ten opzichte van de zon in het zuiden, evenals de hellingshoek van het paneel en eventuele schaduwval op het paneel. Wanneer een paneel gedeeltelijk in de schaduw ligt, heeft dit al gevolgen voor de totale stroomproductie. Laat je daarom goed adviseren wat voor jouw situatie het beste, meest winstgevende, systeem is.

Vermogenstolerantie van zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnecellen worden na productie eerst getest en vervolgens geselecteerd om in een zonnepaneel te plaatsen. Betere producenten gebruiken enkel cellen met een positieve afwijking. Een negatieve tolerantie zorgt er namelijk voor dat een paneel met een vermogen van 200 Wp daadwerkelijk maar zo’n 196 Wp levert. Een dergelijk paneel opgenomen in een PV systeem haalt de opbrengst van het gehele systeem naar beneden. Voor een maximale opbrengst is het dus belangrijk om panelen te kiezen met een positieve vermogenstolerantie. De meeste producenten leveren goed afgewerkte panelen die tegenwoordig zonder problemen 30 jaar voldoende stroom opwekken. Maar de markt is de laatste jaren ongelooflijk gegroeid en daarmee de concurrentie. Resultaat? Een groot verschil in prijs én kwaliteit. Lees verder over panelen met een keurmerk of certificering.

Kwaliteit en keurmerken van zonnepanelen

Een beperkte degradatie van de opbrengst is uiteraard het meest rendabel. Om te bepalen in hoeverre een paneel is geproduceerd volgens kwaliteitseisen kan je kijken naar de verschillende keurmerken. Bekende internationale kwaliteitskeurmerken zijn TÜV, SGS en VDE. Een goed paneel heeft minimaal een CE en IEC certificering. Indien een paneel voldoet aan de norm is het dus voorzien van een van deze keurmerken of de certificering. Je kan er dan vanuit gaan dat deze zonnepanelen tijdens hun levensduur voldoende stroom opbrengen.

Laat je goed adviseren

Zonnepanelen kopen? Laat je goed adviseren. De kwaliteit van de zonnepanelen is belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst, maar kwalitatief hoogwaardige panelen garanderen nog geen goed werkend zonnesysteem. Ook de juiste bevestigingsmaterialen, bekabeling en een passende omvormer zijn van belang. Niet iedereen is even technisch, vraag daarom een leverancier om advies. Dat scheelt ook een hoop uitzoekwerk. Sungevity vertelt je graag meer over de herkomst van haar zonnepanelen. We volgen de ontwikkelingen op de markt op de voet, zodat we je altijd de beste producten kunnen aanbieden. 

Specialisten kunnen je adviseren welke zonnepanelen meest lonend zijn voor je situatie. Vraag onze interactieve offerte en advies op maat aan.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden