Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Hoe verloopt een installatie van zonnepanelen?

Onderdelen van een PV installatie

Zonnepaneleninstallatie

Een compleet zonnesysteem bestaat uit een aantal aaneengesloten onderdelen. Natuurlijk komen er zonnepanelen op het dak en worden er één of meerdere omvormers geplaatst in uw woning. Er wordt bekabeling aangelegd zodat de zonnepanelen via de omvormer worden aangesloten op de meterkast. De meeste zonnesystemen bieden ook online monitoring. In dat geval wordt uw omvormer via wifi of een ethernetkabel verbonden met het internet. Met de online monitoring van Sungevity kunt u zelf in één oogopslag zien wat u opwekt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo bent u altijd op de hoogte van de prestaties van uw systeem.

Zonnepanelen plaatsen stap voor stap

Een zonnepanelen installatie bestaat uit verschillende onderdelen en daar dienen installateurs de juiste voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Soms moet er een stelling gebouwd worden aan uw gevel, zodat installateurs veilig op uw dak kunnen werken. Ook moet er nagedacht worden over hoe de bekabeling kan lopen en waar de omvormer geplaatst kan worden.

1. Installatie zonnepanelen op het dak 
Voor zowel schuine daken als platte daken bestaan er specifieke montagematerialen. Allimex en Sunbeam zijn veel gebruikte montagematerialen in België, die aan alle veiligheidseisen voldoen en uitvoerig getest zijn. De bevestiging van de zonnepanelen vergt geen grote aanpassingen aan de dakconstructie, zodat het risico op schade en lekkages tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin (pannen)dak gebruiken de installateurs vaak haken die onder dakpannen geplaatst worden. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de panelen boven het pannendak komen te liggen, maar niet op de dakpannen steunen.

Op platte daken worden de zonnepanelen veelal in metalen profielen geplaatst, zodat ze schuin op uw dak komen te staan. De profielen worden niet vastgeschroefd in het dak om lekkages te voorkomen. Ballasttegels zorgen ervoor dat het zonnesysteem stevig vaststaat.

2. Plaatsing omvormers 
Tijdens de installatie van zonnepanelen installeert een andere monteur de omvormer(s), die wordt opgehangen aan een muur in uw woning. Doorgaans komt de omvormer in de CV-ruimte, een was- of bergruimte of in de meterkast. Zo heeft u er geen last van. De grootte van een omvormer is over het algemeen te vergelijken met een grote schoenendoos.  Er wordt vervolgens een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd naar uw meterkast. De meeste zonnestroomsystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije stroomkring in de meterkast. Als er geen vrije stroomkring beschikbaar is, wordt er een extra kring bijgeplaatst.

3. Controle, AREI-keuring en monitoring zonnesysteem 
Na de plaatsing van uw zonnepanelen moet een erkend controleorganisme uw installatie controleren en de elektrische veiligheid garanderen, dit is de AREI-keuring. Deze controle moet plaatsvinden alvorens u de installatie in gebruik neemt. Is uw installatie goedgekeurd, begint het zonnepanelensysteem te werken op het moment dat er zonlicht op de panelen valt. Op bijna iedere omvormer is een display aanwezig, zo kan u na de installatie zelf zien wat uw zonnepanelen opbrengen. Met de online monitoring van Sungevity kunt u zelf in één oogopslag zien wat u opwekt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo bent u altijd op de hoogte van de prestaties van uw systeem.

Installatie zonnepanelen bij Sungevity 
De installatie van een zonnesysteem lijkt een flinke klus, maar voor onze gespecialiseerde installateurs is het dagelijkse kost. Zij hebben ruime ervaring, beschikken over de benodigde certificaten en werken volgens strenge richtlijnen. Over heel België hebben we lokale installatie teams voor u klaarstaan die graag voor u de zonnepanelen plaatsen.

Uiteraard leggen de installateurs de bekabeling zo veel mogelijk buiten het zicht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kruipruimte of een kabelschacht of kelder. Onze elektricien zal het systeem aansluiten op een vrije stroomkring in uw meterkast, zodat het systeem veilig is gezekerd. Indien u geen vrije kring heeft, plaatst de installateur een extra stroomkring in uw meterkast. Als alles is aangesloten, meten onze installateurs het hele zonnepanelensysteem nog een keer door. Zo weten we zeker dat alles correct is aangesloten.

Vervolgens maken wij een afspraak voor de AREI Keuring bij het controleorganisme. Deze keuring dient te controleren of uw systeem veilig opgestart kan worden. De kosten van de keuring zijn in de offerteprijs van Sungevity inbegrepen.

Zodra wij de goedkeuring hebben ontvangen, wordt uw systeem indiengesteld en begint u elektriciteit op te wekken. U kunt dan op uw computer, smartphone of tablet de productie van het zonnesysteem op een overzichtelijke manier bijhouden. Zo haalt u alles uit uw zonnesysteem.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden