Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Zonnepanelen in België: huren, kopen of financieren?

Huren, kopen of financieren: wat zijn de voor- en nadelen?

Wil je zelf groene stroom opwekken en besparen op je energiefactuur?  Je hebt meerdere manieren om een stel zonnepanelen op je dak te (laten) leggen. Een voor de hand liggende optie is de zonnepanelen te kopen met je eigen spaarpot of een (groene) lening. Voor ongeveer 4000 tot 6000 euro heb je een werkend zonnesysteem op je dak liggen. Zelfs als je deze investering niet wil maken, kan je op je dak je eigen, groene, energie opwekken. Je kan namelijk ook zonnepanelen huren.

Je zonnepanelen huren of 'leasen'

Er zijn bedrijven die zonnepanelen verhuren. De gehuurde zonnepanelen liggen dan op jouw dak en jij betaalt huurkosten aan de leverancier. Vaak kan je na een aantal jaren het zonnesysteem overnemen en zijn de zonnepanelen alsnog van jou (denk aan een soort leasing contract met aankoopoptie). Op voorhand heb je dan geen eigen investering nodig. Je betaalt echter wel maandelijks of jaarlijks een vast bedrag voor je zonnepanelen. En je kunt ook de btw niet aftrekken van je investering. Een voordeel is dat onderhoudskosten zijn inbegrepen, je komt dus niet voor verrassingen te staan. Ook zal de verhuurder ervoor zorgen dat de zonnepanelen op jouw dak van de betere kwaliteit zijn. Zij zitten natuurlijk niet te wachten op onnodige onderhoudskosten!

Zonnepanelen zelf kopen

Zonnepanelen zelf financieren

Het grootste voordeel van zonnepanelen kopen met eigen middelen: je uiteindelijke winst/besparing is het grootst. Vaak heb je zonnepanelen al na 6-7 jaar terugverdiend, terwijl zonnepanelen 25 jaar groene stroom opwekken. Dat betekent toch al snel 18 jaar gratis energie! Ook kan je de betaalde 21% btw terugvorderen. Omdat het systeem van jou is ben je wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en het vervangen van de omvormer. Gelukkig hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig.

Een lening voor je zonnepanelen

Betaal je liever niet meteen het volledige bedrag van je eigen middelen of spaargeld? Dan is een groene lening iets voor jou. Deze leningen zijn uitsluitend voor duurzame investeringen. Dankzij ons partnership met Beobank kunnen we je een goed voorstel maken. Krijg hier alle info over het financieringsvoorstel voor jouw zonnepanelen.

Zonnepanelen huren, kopen of financieren: de voor- en nadelen op een rij


 

Financieren

Kopen

Huren

Voordelen

+ Besparing vanaf dag 1 op de energierekening

+ Gebruik je besparingen om voor het zonnesysteem te betalen

+ Je hoeft je spaargeld niet aan te raken

 

+ Hoogste besparing per jaar

+ Terugverdientijd: na gemiddeld 6 jaar terugverdiend. Elke opgewekte kWh is daarna je eigen winst

+ Rendement: gemiddeld 8-14% op 25 jaar

+ Hogere verkoopprijs van je woning: zonnepanelen zijn goed voor je energielabel, én dus je verkoopprijs

+ Vanaf jaar 6 - 8 is elke opgewekte kWh directe winst voor jou. Wordt de stroomprijs hoger? Dan is je besparing ook hoger (gemiddeld stijgt de energieprijs met 2% per jaar)

 

+ Besparing vanaf dag 1 op je energierekening

+ Geen aanschafkosten

+ Onderhoudskosten zijn inbegrepen

 

Nadelen

- Je betaalt rente over de lening

-  Je moet slagen voor een kredietcontrole

 

- Investering van zo'n 4000 tot 6000 euro

- Vervanging omvormer (na 14 jaar) en onderhoud zijn voor eigen rekening

 

- Totale besparing over 25 jaar is lager

- Je zit al snel 10 jaar vast aan een huurcontract

- Kosten voor overname en verwijderen kunnen ingewikkeld en duur zijn

 

Advies voor jouw zonnepanelen?

Of je nu wilt huren, kopen of financieren, laat je adviseren door een expert. Vraag vandaag je gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden