Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Wat is het verschil tussen blauwe (poly) en zwarte (mono) zonnepanelen?

In het straatbeeld kom je 2 verschillende soorten zonnepanelen tegen, zwarte en blauwe. Maar wat is nu juist het verschil tussen de zwarte en blauwe zonnepanelen? Onze Solar Warrior King legt je graag uit wat precies het verschil is tussen blauwe en zwarte panelen.

Het grootste merkbaar verschil zit'm in de kleur. Vaak kiezen mensen met een schuin dak voor de esthetisch mooiere zwarte, monokristallijne, zonnepanelen. Huizen met een plat dak kiezen vaker voor de iets goedkopere variant: de blauwe, polykristallijne, zonnepanelen.

Zwart of blauw; de kristallen bepalen

Het grote verschil zit in het productieproces. Zonnepanelen worden gemaakt van vloeibaar silicium dat in een vorm gegoten wordt. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. De manier waarop de vloeistof stolt tot kristallen bepaalt de kleur.

Polykristallijn, de blauwe panelen

Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. De voordelen op een rijtje:

  • Iets goedkoper dan de zwarte zonnepanelen (+/- 10 % goedkoper in aankoop)
  • Wekken iets meer energie op bij indirect (diffuus) zonlicht

Monokristallijn, de zwarte panelen

Bij mono-kristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling. De voordelen op een rijtje:

  • Zijn esthetisch mooier (egale zwarte kleur)
  • Wekken iets meer energie op bij direct zonlicht

Zwarte of blauwe zonnepanelen?

Wat blijkt is dat bij Vlaamse (weers-) omstandigheden de twee typen panelen dezelfde opbrengst hebben wanneer dit over een heel jaar wordt bekeken. De betere werking van de poly's bij indirect licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. In de praktijk is het vaak een esthetische keuze. De mono-kristallijne panelen hebben veelal een zwarte afwerking, waardoor dit een egaler beeld op het dak oplevert. Dit is een heel persoonlijke opvatting. 

Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw esthetische voorkeur. De keuze is aan jou!

Zwarte of blauwe zonnepanelen op jouw dak? Vraag het aan onze experts tijdens het gratis adviesgesprek.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden