Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Vlaamse subsidies voor zonnepanelen: welke zijn er (nog)?

Vlaamse subsidies voor zonnepanelen: welke zijn er (nog)?

Er is veel gebeurd op de zonnepanelenmarkt in Vlaanderen. Jarenlang kregen mensen groenestroomcertificaten voor een hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Vandaag zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Waarom? Daarom: intussen zijn zonnepanelen een interessante investering, die zich laat terugbetalen zonder directe premies. Meer nog: de afgelopen jaren zijn de installaties van zonnesystemen zelfs verdubbeld. Hoe dat komt? We leggen het graag even uit. 

Minder zonnepanelen subsidies, meer zonne-energie

Vandaag zijn zonnepanelen minstens zo aantrekkelijk als tijdens de subsidiëring. Niet voor niks worden zonnepanelen jaarlijks populairder. Hoe dat komt? Subsidiëring was nodig om de prille zonnetechnologie te laten groeien en de competitiviteit te stimuleren. De stijgende vraag naar zonnepanelen doet de prijs echter dalen. Daarenboven wordt de technologie beter, stijgt de kwaliteit en krijg je dus meer waar voor je geld. Uiteindelijk zijn subsidies dus niet meer nodig, want met een gemiddelde rendement van 8 à 10% leveren zonnepanelen meer op dan eender welk spaarboekje.

Goed om te weten: als je alle kosten en opbrengsten van zonnepanelen optelt, heb jij je investering vaak al na 10 jaar terugverdiend én blijf je nog minstens 15 jaar besparen. Goed, hé? 

Terugdraaiende elektriciteitsmeter meet beter

Een van de vele voordelen van zonnepanelen is dat je geniet van het compensatieprincipe dankzij de terugdraaiende elektriciteitsmeter. De terugdraaiende wat?! De terugdraaiende elektriciteitsmeter draait terug als je zonne-energie produceert, maar niet meteen gebruikt. Op dat moment wordt de elektriciteit teruggeleverd aan het net. Op een ander moment (bijvoorbeeld ’s avonds) produceren je zonnepanelen geen energie, maar verbruik je wel energie. De terugdraaiende elektriciteitsmeter zorgt ervoor dat je productie en je consumptie aan het eind van het jaar worden verrekend.

Goed om te weten: sinds juli 2015 betaal je hiervoor wel een prosumententarief. Het bedrag verschilt per netbeheerder, maar valt best mee als je weet dat je tegelijkertijd veel bespaart op je energiefactuur door het compensatieprincipe.

Zijn er nog andere financiële regelingen mogelijk?

Ja. Maar eerlijk is eerlijk: je behaalt het hoogste financiële rendement als jij je zonnesysteem in één keer aanschaft. Een grote investering? Dat klopt! Gelukkig kan jij je zonnepanelen ook aanschaffen met behulp van een energielening. Deze lening met een lage rente van maximaal 2% wordt mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid en geldt zowel voor bestaande woningen als nieuwbouw.

Goed om te weten: als particulier kan je  een energielening van maximaal 15.000 euro aangaan met een terugbetalingstermijn van 8 jaar. Alle info over deze voordelige lening vind je via het energiehuis van je stad / gemeente.

Vraag gratis adves en ontdek je besparing

Ook zonder subsidies blijven zonnepanelen dus een interessante investering. Mede dankzij het compensatieprincipe en de energielening. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je gezin van groene stroom te voorzien? Laat een gratis offerte op maat maken door onze zonne-experts en ontdek je besparing. All-inclusive en zonder verrassingen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden