Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

De levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is tegenwoordig minstens 25 jaar. Ook 30 tot 35 jaar is geen uitzondering meer. Zeker na een betrouwbare installatie. En dat is in ieder geval onze bedoeling, zodat je jarenlang kan genieten van je eigen groene stroom.  Maar wat bepaalt nu de exacte levensduur van je zonnepanelen?


Wat bepaalt de levensduur? 

Zonnepanelen slijten op den duur, net zoals vele andere producten. De panelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche zonnecellen van silicium en dat silicium kent nog steeds een degradatie. Al is die degradatie beperkt bij een zuivere kwaliteit: hoe zuiverder het silicium, hoe minder de degradatie. Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals een weerbestendige afwerking. Je zonnepanelen liggen jarenlang buiten in zon, regen en wind. Daar moeten ze natuurlijk wel tegen kunnen ...

Onderhoudsvrije zonnepanelen

Een goede afwerking zorgt voor een optimale energieproductie, ook op de lange termijn. Een vuilafstotende coating beschermt je zonnepanelen tegen weer en wind. Meer nog: het vuil spoelt er met regen gewoon af, wat je zonnepanelen onderhoudsvrij maakt. Het maximale uit je zonnesysteem halen? Kies voor kwaliteitsproducten van de beste materialen én een betrouwbare aanbieder, die een lange levensduur kan garanderen. 

Materiaal en kwaliteit

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt ook voor de zonnecellen in een zonnepaneel. Belangrijk is dat alleen de zonnecellen met positieve afwijking worden gebruikt. Fotovoltaïsche zonnecellen worden na productie eerst getest en vervolgens geselecteerd om in een zonnepaneel te plaatsen. Betere producenten gebruiken enkel cellen met een positieve afwijking. Een negatieve tolerantie zorgt er namelijk voor dat een paneel met een vermogen van 200 Wp maar zo’n 196 Wp oplevert. Een dergelijk paneel kan de opbrengst van het gehele zonnesysteem naar beneden halen. Voor een maximale opbrengst is het dus belangrijk om panelen te kiezen met een positieve vermogenstolerantie.

Levensduur en installatie

De materialen, de opbouw én de afwerking bepalen de levensduur van een enkel zonnepaneel, maar de werking van je gehele zonnesysteem is afhankelijk van veel meer. Ook een goed ontwerp bepaalt de opbrengst en levensduur, evenals een correcte installatie en een aansluiting op de juiste omvormer. Tip: kies voor een aanbieder die uitsluitend gebruik maakt van kwaliteitsproducten. Zorg er eveneens voor dat die aanbieder niet alleen garant staat voor de zonnepanelen, maar ook voor de installatie. Aanbieders met een Renewable Energy Systems Certification (kortweg RESCert) kunnen je deze zekerheid bieden. Ook Sungevity beschikt over dit betrouwbare kwaliteitslabel.

Levensduur en fabrikant

De kwaliteit van zonnepanelen wordt ontwikkeld in het productieproces. Het verloop en de controle van het proces en product bepalen of een zonnesysteem uiteindelijk goed werkt en de voorspelde opbrengst jaar na jaar kan worden opgewekt. Er doen veel verhalen de ronde dat Chinese zonnepanelen kwalitatief minderwaardig zijn. Wilde verhalen, want er komen heel veel goede producten uit China. Het maakt dus niet uit waar de fabriek staat, maar in de snel groeiende en concurrerende zonnepanelenmarkt zijn helaas ook slechte producten in omloop. Kijk bij twijfel eens naar de testen van het onafhankelijke vakblad Photon. Het vakblad heeft een lijst opgesteld die je meer info geeft over betrouwbare fabrikanten van zonnepanelen.

Levensduur en garantie

Alle fabrikanten van zonnepanelen geven een productgarantie op zonnepanelen. Een productgarantie van 10 jaar is standaard. Deze productgaranties worden gedekt door de verkopende partij of de importeur / groothandel. Sungevity werkt alleen met kwaliteitsvolle zonnepanelen voor een goede prijs. Daarnaast krijg je bij Sungevity maar liefst 10 jaar installatiegarantie. Deze garantie garandeert een correcte installatie van je zonnesysteem, zodat je er zeker van bent dat alle onderdelen correct zijn aangesloten en je van een maximale zonneopbrengst kan genieten. Eventuele problemen met je installatie worden asap kosteloos opgelost.

Vraag online gratis advies aan. Je zonne-adviseur kan je tijdens een gratis adviesgesprek alles vertellen over de levensduur van zonnepanelen en de werking van het gehele zonnesysteem. 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden