Zonnepanelen kopen

Waar moet je op letten?

Zonnepanelen kopen of wachten?

Het beste moment om zonnepanelen te kopen is nu. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Een investering in een zonnesysteem is binnen een overzienbare tijd terug te verdienen. Er wordt voorspeld dat de prijs van zonnepanelen nog enigszins zal dalen, maar niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Nu kopen geeft een beter rendement dan wachten. Als je wacht loop je namelijk inkomsten mis die nu aangeschafte zonnepanelen je wel bieden.

Daarnaast kan je nog minimaal 17 jaar genieten van het zogenaamde compensatieprincipe. Volgens dit principe wordt de zonne-energie die je produceert verrekend met de energie die je afneemt van het net, waardoor je energieprijs daalt. Lees: een kortere terugverdientijd en dus meer winst voor jou!

Welke zonnepanelen kopen?

De twee meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn mono- en polykristallijne zonnepanelen. Mono-panelen zijn zwart, poly-panelen zijn blauw. De zwarte panelen zijn ietsje duurder, maar hebben over het algemeen een iets hoger vermogen. De blauwe panelen verdienen zichzelf sneller terug, omdat ze over het algemeen goedkoper zijn. De keuze tussen zwarte en blauwe zonnepanelen is voornamelijk een kwestie van smaak.

Wil je de meest onopvallende panelen? Dan zijn full-black panelen waarschijnlijk meer jouw smaak: dit zijn mono-panelen met een zwarte achterplaat en behuizing, waardoor het paneel nog minder opvalt. De opbrengst van full-black panelen is wel iets lager dan een mono-paneel.


zonnepaneel-soorten-mono-poly-black.png#asset:5930

Waar zonnepanelen kopen?

Het wemelt van de aanbieders op de zonnepanelenmarkt. Neem daarom de tijd om een leverancier te vinden die je vertrouwt. Let op de volgende aspecten: een duidelijke prijsstelling, goede producten, goede garanties, een volledige service en een snelle levertijd. Kortom, een bedrijfsprofiel dat bij jou past.


Type Zonnepanelen Kopen

Zonnepanelen kopen: de prijs zegt niet alles

Staar je bij het vergelijken van aanbieders niet blind op de prijs van de zonnepanelen. Voor een werkend zonnesysteem heb je namelijk ook een omvormer nodig en alles moet netjes geïnstalleerd worden. Leveranciers bieden ook verschillende garanties aan: deze garanties zijn vaak in de prijs inbegrepen, waardoor het lastig is om prijzen te vergelijken. Let altijd goed op wat er in de prijs inbegrepen zit. Zo kun een goede vergelijking maken tussen verschillende offertes en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van een Sungevity zonnesysteem. Over het algemeen geldt: hoe groter het systeem, hoe lager de prijs per kWh, omdat de vaste kosten zoals de omvormer en installatie gelijk blijven.

Rekenvoorbeeld aanschaf zonnepanelen

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van een Sungevity zonnesysteem. Over het algemeen geldt, hoe groter het systeem, hoe lager de prijs per kWh, omdat de vaste kosten zoals de omvormer en installatie gelijk blijven.

Kosten zonnepanelen set (incl. omvormer) 4317
Bekabeling & montage materiaal Inbegrepen
Professionele installatie Inbegrepen
10 jaar productgarantie Inbegrepen
10 jaar installatiegarantie Inbegrepen
Onafhankelijke keuring (AREI) Inbegrepen
Alles-in-één pakket prijs 4317

Let op: dit is een rekenvoorbeeld voor blauwe zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld

Subsidie, leningen, huren: wat zijn de opties?

Geen extra geld op de bank staan om zonnepanelen aan te schaffen? Dit is geen probleem. Je kunt nog steeds profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Alhoewel er geen landelijke subsidie meer beschikbaar is voor zonnepanelen, zijn er nog wel subsidies beschikbaar in sommige gemeenten. Verder zijn er verschillende leningen beschikbaar, zoals de Vlaamse energielening. Dat is een lening tegen een lage rente van slechts 2% waarmee je je woning makkelijker kunt verduurzamen. Vanwege de lage rente valt er namelijk nog steeds winst te maken op de aanschaf van zonnepanelen.

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren, maar hierbij zal de winst lager uitvallen dan bij het zelf aanschaffen van zonnepanelen.

Hulp nodig bij het kopen van zonnepanelen?

Zoals je ziet, komt er nogal wat kijken bij het kopen van zonnepanelen. Er zijn veel keuzes die je moet maken: welke panelen wil ik, waar wil ik mijn zonnesysteem aanschaffen en hoe wil ik het financiëren? En dan hebben we het nog niet eens gehad over of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen. En zo ja, hoeveel panelen erop passen. Een expert kan je hierbij helpen. Sungevity biedt gratis en vrijblijvend advies voor jouw situatie. Je kan telefonisch de mogelijkheden bespreken op jouw dak en bekijken of zonnepanelen kopen ook een slimme investering is voor jou. Een ding is zeker: na het lezen van dit artikel ben je toch zelf al wat slimmer, niet?

Vraag adviesgesprek aan

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden