Offerte aanvragen

Zonnepanelen op een plat dak

Goed nieuws: Een plat dak is zeer geschikt voor zonnepanelen. Waar op te letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Plat dak: Dit moet je weten

Een plat dak lijkt bij uitstek geschikt voor het plaatsen van een set zonnepanelen. Op een plat dak komt bijna altijd wel een zonnestraal terecht. Dat is waar.

Maar of je (platte) dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt van meer factoren af.

Factoren die meewegen bij een plat dak

Of een plat dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er natuurlijk voldoende zon op vallen. Net als bij schuine daken vermindert schaduw de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk. Ook wanneer slechts éé̩̩n paneel (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of komt, heeft dit gevolgen voor de totale productie.

Daarnaast moet het platte dak en de dakbedekking stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen, het ondersteunende frame en de ballast te kunnen dragen. Tot slot moet een plat dak lang en breed genoeg zijn om er een systeem van ten minste 4 zonnepanelen op te kunnen plaatsen.

De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op jouw platte dak hangt onder meer af van de hoogte van het dak, de vereiste veiligheidsmarges vanaf de dakrand en eventueel aanwezige obstakels, zoals een lichtkoepel of schoorsteen.

Advies op maat nodig? Ontdek hoe 't werkt

In welke hoek liggen zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen landscape (liggend) worden geplaatst, ook op een plat dak. Ze worden bevestigd aan frames en geplaatst in rijen of rug-aan-rug. Zonnepanelen kunnen in principe ook gewoon plat op het dak worden gelegd, maar dan leveren ze relatief weinig op.

De ideale hellingshoek, ook bij een plat dak, voor zonnepanelen is namelijk pal op het zuiden met een hoek van 35 graden. Echter, hoe schuiner de panelen staan, des te meer ruimte er nodig is tussen de verschillende rijen panelen. Die ruimte is noodzakelijk om te voorkomen dat het voorste paneel schaduw werpt op het paneel daarachter, want wanneer een paneel (deels) in de schaduw komt daalt de totale productie van het complete zonnesysteem.

Daarom liggen de panelen op een plat dak standaard onder een hellingshoek van 13 graden.

Wil je graag een offerte?

Wij helpen je verder