Zonnepanelen op een plat dak

Waar op te letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Is een plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Of een plat dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er natuurlijk voldoende zon op vallen op een plat dak. Net als bij schuine daken vermindert schaduw de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk. Ook wanneer slechts éé̩̩n paneel (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of komt, heeft dit gevolgen voor de totale productie. Daarnaast moet het platte dak en de dakbedekking stevig genoeg zijn om het gewicht van de set zonnepanelen, het ondersteunende frame en de ballast te kunnen dragen. Tot slot moet een plat dak lang en breed genoeg zijn om er een systeem van minstens 4 zonnepanelen op te kunnen plaatsen. De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op jouw plat dak hangt onder meer af van de hoogte, de vereiste veiligheidsmarges vanaf de rand en eventueel aanwezige obstakels, zoals een lichtkoepel of schoorsteen.

Zijn er voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Om te voorkomen dat zonnepanelen gaan schuiven of zelfs van een plat dak afwaaien, is het noodzakelijk om een veiligheidsmarge tot aan de dakrand van het plat dak aan te houden. De grootte van die marge is afhankelijk van de hoogte van het platte dak (hoe hoger het plat dak; hoe meer wind, hoe groter de marge), de windzone (aan de kust waait het harder), de omgeving (in onbebouwde gebieden waait het harder), het ontwerp en montagemateriaal (hoe aerodynamisch is de constructie en zijn de zonnepanelen met elkaar verbonden) en het type dakbedekking op het plat dak (zonnepanelen blijven beter staan op een ruw en oneffen dakoppervlak). De marge vanaf de rand van een plat dak ligt meestal tussen de 0,5m en 1,5m.

Voorschriften Zonnepanelen Op Plat Dak

Waar zonnepanelen te plaatsen op een plat dak: oost, west, zuid, noord?

Vaak worden zonnepanelen op een plat dak zoveel mogelijk richting het zuiden gericht. Dan vangen de zonnepanelen het meeste licht en leveren ze het hoogste rendement op. In sommige gevallen - bij een klein dakoppervlakte - is het meer rendabel om de zonnepanelen op het westen of oosten te richten, bijvoorbeeld in een Oost-West Koepel opstelling. Lees hieronder meer over de verschillende opstellingen op een plat dak. Tip: Laat je goed adviseren en berekeningen maken voor de beste, meest rendabele opstelling voor zonnepanelen op jouw dak.

In welke hoek liggen zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen portrait (staand) of landscape (liggend) worden geplaatst, ook op een plat dak. Ze worden bevestigd aan frames, in een schans of opgesteld in (Oost-West)koepels. Lees hieronder de uitleg van de verschillende mogelijkheden. Zonnepanelen kunnen in principe ook gewoon plat op het dak worden gelegd, maar dan leveren ze relatief weinig op. De ideale hellingshoek, ook bij een plat dak, voor zonnepanelen is namelijk pal op het zuiden met een hoek 36 graden. Hoe schuiner de panelen staan, des te meer ruimte er nodig is tussen de verschillende rijen panelen. Die ruimte is noodzakelijk om te voorkomen dat het voorste paneel schaduw werpt op het paneel daarachter, want wanneer een paneel (deels) in de schaduw komt daalt de totale productie van het complete zonnesysteem.

Installatiemogelijkheden op een plat dak


  • Installatie in frames

    Zonnepanelen plaatsen op een frame is meest gebruikelijk op een plat dak, omdat een installatie relatief makkelijk is en daarmee vaak goedkoper. De zonnepanelen kunnen in een frame achter elkaar en / of naast elkaar worden gezet, onder meer afhankelijk van de afmetingen van het platte dak. Een hellingshoek van 15 tot 20 graden geeft hier vaak de beste mogelijkheden en hoogste opbrengst.

  • Installatie in een schans

    Voor een kleiner plat dak kan plaatsing in een schans uitkomst bieden. De noodzakelijke ruimte tussen verschillende rijen bij plaatsing in frames is dan namelijk niet nodig. Zonnepanelen in een schans worden schuin aan elkaar bevestigd, de stelling loopt daarom iets omhoog, waardoor er wel meer afstand tot aan de dakrand van het platte dak moet worden gerekend.

  • Installatie in koepels

    De derde methode voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak is het gebruik van koepels. De zonnepanelen komen als het ware met de rug tegen elkaar te staan op het platte dak. De helft van de zonnepanelen is dan bijvoorbeeld op het oosten gericht (en pakt dus vooral s ochtends zon), de andere helft wordt opgesteld richting het westen (en pakt vooral in de middag en avond zon). De hellingshoek van de zonnepanelen is hier maar klein (meestal 10 graden), waardoor minder afstand tussen de zonnepanelen en rijen nodig is. Hierdoor passen er vaak meer zonnepanelen op het platte dak dan met een standaardopstelling in frames gericht op het zuiden.

Dit is wat je moet weten over zonnepanelen en een plat dak

Zijn zonnepanelen op een plat dak mogelijk zonder ballast?

Extra ballast is nodig om zeker te weten dat de zonnepanelen blijven waar ze horen; op jouw dak. Te weinig ballast kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen bij een stevige storm van het dak waaien. Hoeveel ballast precies nodig is voor genoeg tegengewicht voor de zonnepanelen hangt af van de hoogte van je dak en of je in een winderig gebied woont. Zoals de Waddeneilanden of de kop van Noord-Holland. Weten hoeveel extra ballast nodig is voor jouw dak? Laat het berekenen door een betrouwbare aanbieder.

Wat is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak?

Het gewicht van een zonnepaneel met frame is ongeveer 25 kilogram. Doorgaans is bij losse panelen ongeveer 80 kilogram ballast per paneel nodig, bij rijtjes panelen ongeveer 50 kilogram en bij onderling verbonden rijtjes slechts 20 kilogram per paneel. Zeker weten wat het gewicht is van een set zonnepanelen op jouw dak? Laat een zonne-expert een berekening maken.

Kunnen zonnepanelen lekkage veroorzaken op een plat dak?

Heel soms kunnen zonnepanelen op een plat dak lekkage veroorzaken. Normaal gesproken is een dak prima in staat om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Enkel wanneer een dak in een slechte staat verkeert, kan door de extra ballast scheurtjes in de dakbedekking ontstaan. Het is daarom belangrijk dat een dak in goede staat verkeert wanneer de zonnepanelen geplaatst worden.

Hebben zonnepanelen op een plat dak onderhoud nodig?

In principe zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Ook op een plat dak. Voor het meest optimale rendement is het raadzaam om zonnepanelen eens per jaar/paar jaar een frisse wasbeurt te geven. Dit geldt ook voor zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen op plat of schuin dak: het verschil

Zonnepanelen op een plat dak hebben een aantal voordelen. Ten eerste: op een plat dak zie je de zonnepanelen niet liggen. Daarnaast is er, doordat een plat dak geen schaduwzijde heeft, meer ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn zonnepanelen eenvoudiger te installeren op een plat dak dan een schuin dak. Het laatste en wellicht het belangrijkste voordeel? Doordat de zonnepanelen in een beste richting geplaatst kunnen worden, is het rendement vaak hoger op een plat dak dan op een schuin dak. Er wordt soms zelfs gesproken over een dubbel rendement bij een plat dak. Helaas is dit niet het geval, maar het rendement is wel hoger!

Heb ik een vergunning nodig voor plaatsen zonnepanelen op plat dak?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak heb je geen vergunning nodig. Nog een bijkomend voordeel! De afstand van het zonnepaneel tot de zijkant van het dak moet dan wel minstens zo groot zijn als de hoogte van het zonnepaneel. Woon je in een monumentaal pand, of ligt de woning in een beschermd stadsgezicht? Kijk dan op de website van je gemeente of een vergunning vereist is.

Zijn er nadelen bij het plaatsen van zonnepanelen op plat dak?

Er kleven geen grote nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Wel kan er soms veel ruimte nodig zijn voor het plaatsen van de zonnepanelen, omdat deze in rijen uit elkaars schaduw geplaatst moeten worden. Een kleiner dak kan dan minder geschikt zijn. Weten of jouw platte dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan van één van onze zonne-experts.

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden