De prijs van zonnepanelen

De ins en outs over alle kosten van zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen kan nogal verschillen per aanbieder. Niet zo gek, want niet in elke offerte zijn dezelfde kosten opgenomen. Ook bij de aanschaf van zonnepanelen geldt: goedkoop is niet altijd duurkoop. Goedkope zonnepanelen hebben bijvoorbeeld vaak een lagere productiecapaciteit. Op de lange termijn dus zeker niet voordeliger. Om de totale prijs van een zonnesysteem te berekenen, moet je kijken naar het aantal zonnepanelen, het type panelen, het type omvormer, de garanties, de installatie, het montagemateriaal én de service. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, kom je op een betrouwbare totaalprijs uit.

Bereken de prijs van een set zonnepanelen

Een gemiddeld Belgisch gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het gemiddelde zonnesysteem dat bij Sungevity wordt aangeschaft, is een pakket van 10 tot 14 panelen. De prijs van een compleet zonnesysteem ligt tussen 4.500 euro en 6.000 euro. Hiermee wek je als gemiddeld huishouden genoeg zonne-energie op om ongeveer 80% van je jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het rendement op een dergelijk zonnesysteem is rond de 12%. En dat is veel meer dan wat je spaargeld om de bank opbrengt, toch?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Rekenvoorbeeld van een zonnepanelen set

De totale investering op basis van 10 zonnepanelen:

Zonnepanelen set (incl. omvormer) 4317
Bekabeling & montage materiaal Inbegrepen
Professionele installatie Inbegrepen
10 jaar productgarantie Inbegrepen
10 jaar installatiegarantie Inbegrepen
Onafhankelijke keuring (AREI) Inbegrepen
Alles-in-één pakket prijs 4317

Let op: dit is een rekenvoorbeeld voor blauwe zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld

Wat is de prijs van zonnepanelen per m2 of kWh?

De prijs voor een kwalitatief zonnepaneel ligt tussen de 150 en 300 euro. De prijs van een los zonnepaneel (dus exclusief omvormer, bekabeling en materialen) is meestal in verhouding met het piekvermogen van het paneel. Als vuistregel kan je uitgaan van 1 euro per Wattpiek (inclusief BTW). Panelen met een hogere productiecapaciteit zijn vaak duurder. Wat niet meteen betekent dat de totale opbrengst hoger is. De totale opbrengst van je zonnepanelen hangt namelijk af van meer factoren, bijvoorbeeld de oriëntatie van je dak. Het voordeel van zonnepanelen met een hogere productiecapaciteit is dat ze minder dakoppervlak in beslag nemen, want je hebt minder zonnepanelen nodig om je verbruik te dekken.

Omdat de totaalprijs van een zonnesysteem afhankelijk is van meerdere aspecten (zoals we hierboven al aangaven), is het lastig om exact te zeggen wat de prijs per m2 of kWh is in jouw specifieke geval. Wil je dat toch met zekerheid weten? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze zonne-experts.

Verschillende soorten zonnepanelen en de prijs

Ook in de zonnepanelen heb je verschillende prijs-kwaliteitsverhoudingen. Net zoals zoals je bij de aankoop van een auto kan kiezen voor een Kia, een Audi of een Ferrari. Om de prijs van een zonnepaneel slim te vergelijken, moet je rekening houden met de productiecapaciteit van het zonnepaneel. De goedkoopste zonnepanelen zijn de blauwe poly-zonnepanelen. Ongeveer 10% duurder zijn de zwarte mono-panelen, die in het algemeen ook een iets hogere productiecapaciteit hebben. De mono- en poly- zonnepanelen zie je het vaakst op de daken liggen.

verschillende-soorten-zonnepanelen.png

Mono- en polykristallijne panelen

Mono en poly zonnepanelen zie je het vaakst op de daken liggen. Polykristallijne panelen herken je aan hun blauwe kleur. Poly’s zijn de goedkoopste panelen om te produceren. Ongeveer 10% duurder zijn de zwarte mono-panelen. Over het algemeen hebben deze ook een iets hogere productiecapaciteit.

Wat is nu precies het verschil tussen deze blauwe poly-panelen en zwarte mono-panelen? Het verschil tussen beide zonnepanelen is de oriëntatie van de siliciumkristallen in de panelen. Bij de blauwe poly-panelen staan die kristallen in verschillende richtingen, terwijl ze bij de zwarte mono-panelen allemaal in één richting staan. Poly-panelen doen het beter bij diffuus licht en mono-panelen bij directe instraling. In België maakt dat verschil echter niet zo heel veel uit.

Glas zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen

Glas zonnepanelen zijn zonnepanelen waarin een flinterdunne film is verwerkt die zonne-energie kan opwekken. Deze glas zonnepanelen zijn ongeveer 10% duurder dan normaal glas. De productiecapaciteit is wel lager dan een gewoon zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen, waarbij de achterplaat van het zonnepaneel van glas is in plaats van plastic, gaan vaak langer mee. Fabrikanten geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar, bij een gewoon zonnepaneel ligt deze vermogensgarantie op 80% na 25 jaar. Uiteraard zijn glas-glas zonnepanelen wel wat prijziger, namelijk zo’n 20% tot 50% duurder dan een gewoon zonnepaneel.

Indakzonnesystemen en zonnedakpannen

Naast ‘gewone’ zonnepanelen, glas zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen heb je de keuze voor indakzonnesystemen, waarbij het zonnesysteem IN jouw dak verzonken ligt. Deze indakzonnesystemen zijn iets duurder dan zonnepanelen gemonteerd OP jouw dak. Hierdoor ligt het rendement op een indakzonnesysteem vaak lager. Dit komt voornamelijk door de hogere montage- en materiaalkosten. De terugverdientijd wordt hiermee gemiddeld met 1 tot 2 jaar verlengd.

Tot slot zijn er ook zonnedakpannen, die nog een stuk duurder zijn. De prijs van de installatie alleen al is drie keer duurder dan de installatie van een gewoon zonnesysteem. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnedakpan is zo’n 20 jaar. Bij een gewoon zonnesysteem ligt dit op 8 à 9 jaar. Uiteraard bespaar je op de kosten van je dak: een zonnedakpan is ineens een dakpan.

Ontwikkeling van de prijs van zonnepanelen

De laatste jaren zijn de kosten van zonnepanelen enorm gedaald. Sinds 1977 zelfs met meer dan 99%! De oorzaak van deze daling? Schaalvergroting. Momenteel vlakt de prijsdaling wel wat af. Aan de andere kant nemen de energiekosten toe. De energieprijs is op dit moment gemiddeld 25 eurocent per kWh. Het grootste deel daarvan is BTW en energiebelasting. Mede hierdoor is de energieprijs afgelopen jaren gemiddeld met 6 procent gestegen.

Kosten Netstroom Vs Zonnestroom

Overige belangrijke informatie over prijzen van zonnepanelen


 • Hoe kan je de prijs van zonnepanelen verlagen?

  Om de aanschafkosten van zonnepanelen te verlagen, kan je gebruikmaken van een aantal regelingen. De slimste keuze is om zonnepanelen in één keer aan te schaffen. Heb je financieringshulp nodig? Dan kan jij een beroep doen op de Vlaamse energielening met een interessante interest van slechts 2%. Behoor je tot de ‘prioritaire doelgroep’ van de energielening, dan kan je zelfs een lening met een interest van 0% aangaan. Op de website van vlaanderen.be vind je hierover alle info. Ook mooi meegenomen: in sommige gemeenten zijn nog steeds subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook in jouw gemeente? Raadpleeg de website van jouw gemeente.

 • Wat bepaalt de opbrengst van zonnepanelen?

  Door te investeren in zonnepanelen bespaar je ieder jaar heel wat op je energierekening. Tip: als je elk jaar berekent hoeveel je bespaart met zonnepanelen en deze besparing jaar na jaar optelt, kan je nagaan wanneer je besparing gelijk is aan je initiële investering. Vanaf dat moment heb jij je duurzame investering terugverdiend ... en maak je pure winst.

  Wel belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat geld in de loop der jaren minder waard wordt door inflatie. Een besparing van 500 euro in jaar 5 is in feite minder waard dan een besparing van 500 euro in jaar 1. De oplossing? Kijk naar de interne-opbrengstvoet of Internal Rate of Return (IRR), dat je effectief rendement bepaalt.

  Het percentage dat uit deze berekening rolt, kan worden afgezet tegen de huidige rente die een bank geeft op je spaargeld. Hoe hoger het percentage, hoe sneller je uit de kosten bent en geld verdient aan je zonnesysteem. Goed om te weten: het rendement van zonnepanelen komt vaak uit tussen de 8 en 14%. Een stuk meer dan de rente die je tegenwoordig via je spaarrekening kan behalen.

  Hoe dat komt? Een gemiddeld systeem van 10 zonnepanelen levert in 25 jaar zo'n 51.000 kWh op. Daar is een eenmalige investering voor nodig van ongeveer 5.000 euro. De zon blijft schijnen en dat kost ons niks. Een kWh zonnestroom kost je daardoor maar zo’n 10 eurocent in plaats van de 25 eurocent die je betaalt aan je energieleverancier.

  Niet onbelangrijk: de terugverdientijd van je zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Soms lijkt het slim om goedkope panelen te kopen, omdat je dan eerder je investering hebt terugverdiend. Maar niets is minder waar: goedkope zonnepanelen zijn vaak van een slechtere kwaliteit, waardoor je meer geld spendeert aan onderhoud en reparatie. Daarnaast is de kans groter dat de opbrengst en het rendement van goedkope zonnepanelen (nog) lager uitvallen omdat de productie van het zonnepaneel sneller afneemt.

Het prijsvoordeel van Sungevity

Bij Sungevity maken we altijd een overzichtelijke offerte met alle kosten op een rij, zonder verrassingen achteraf. In de offerte zijn namelijk alle kosten voor materialen, installatie, garanties en services inbegrepen. Je weet dus precies wat je investering is. Met onze software kunnen we een nauwkeurige berekening maken van wat jouw zonnesysteem gaat opwekken. Daarnaast verliezen we jou en je zonnepanelen niet uit ‘t oog na je duurzame investering. Integendeel, via actieve monitoring houden we je zonnesysteem vanop een afstand in de gaten. Als de energieproductie of het rendement van je zonnepanelen om een of andere reden tegenvalt, grijpen we zo snel mogelijk in en gaan we na waar het schoentje wringt. Op die manier ben jij er zeker van dat je dag na dag, jaar na jaar, winst boekt met je zonnepanelen.

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden