Zonnepanelen vergelijken? Zo doe je dat!

Dit is hoe je aanbieders en zonnepanelen vergelijkt

Vergelijken van zonnepanelen: voor ieder wat wils

Laagste investering

Hoogste rendement

(€/kWh)

Hoogste productie

Type

Poly

Mono

Mono

Vermogen

275 Wp

330 Wp

370 Wp

Opbrengst (10 panelen) 0,85 kWh/Wp

2.338 kWh

2.805 kWh

3.145 kWh

Kleur

Blauw

Zwart

Zwart

Gewicht

18,2 kg

19 kg

18 kg

Afmeting

1650 x 991 x 40 mm

1650 x 991 x 40 mm

1650 x 991 x 35 mm

Aantal cellen

60

60

60

Levensduur

min. 25 jaar

min. 25 jaar

min. 25 jaar

Omvormer

Solar Edge/ Omnik

Solar Edge/ Omnik

Solar Edge/ Omnik

Indicatie systeem prijs (10 panelen/ Omnik) (incl. BTW)

€ 4.317

€ 4.815

€ 6.516

Zonnepanelen vergelijken: tips voor het kiezen van het beste zonnepaneel

Kort samengevat zijn er twee soorten zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen, oftewel zwarte of blauwe zonnepanelen. Het verschil zit in de oriëntatie van de silicium kristallen in de panelen. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, terwijl ze bij monokristallijne zonnepanelen allemaal netjes in één richting staan. In principe is er niet iets als het beste paneel. Beide types zonnepanelen zijn zo goed als gelijkwaardig qua productie, garanties en levensduur. De monokristallijne zijn vaak duurder. En dus heeft de keuze voor de één of ander vooral te maken met de situatie van jouw dak en jouw smaak. Wat heeft jouw voorkeur: blauw of zwart?

Het vermogen vergelijken

Zonnepanelen met een hoog vermogen zijn duurder, maar hebben ook een hogere opbrengst per m2. Heb je beperkt dakoppervlak, maar wil je wel zoveel mogelijk duurzame zonnestroom opwekken? Kies dan voor een zonnepaneel met een hoog vermogen. De goedkoopste zonnepanelen zijn de blauwe poly-panelen. Deze panelen vergen de laagste initiële investering. Het vermogen van deze panelen is wel wat lager, waardoor de opbrengst per m2 ook lager uitvalt. Je kunt ook voor een tussenoplossing kiezen, en zonnepanelen aanschaffen die het minste kosten per opgewekte kWh.

Zonnepanelen Vermogen Vergelijken

Het gewicht vergelijken

Doorsnee daken kunnen het gewicht van zonnepanelen over het algemeen gewoon dragen. Alleen als je een verouderd dak hebt kan het voorkomen dat de constructie het extra gewicht van zonnepanelen niet kan dragen. De oplossing? Speciale lichtgewicht panelen of zonnedakpannen.

Goedkoop kan duurkoop zijn

Het is verleidelijk om de goedkoopste zonnepanelen aan te schaffen, maar ook voor zonnepanelen geldt vaak: goedkoop kan duurkoop zijn. De kwaliteit van zonnepanelen kan nogal verschillen. Panelen van een lagere kwaliteit brengen meer kosten met zich mee omdat ze vaker gerepareerd en/of vervangen moeten worden. Ook neemt het vermogen sneller af dan bij kwalitatief goede panelen. Resultaat? De opbrengst en het rendement van je zonnepanelen vallen lager uit. Kies daarom altijd voor zonnepanelen van goede kwaliteit met een duidelijke productgarantie en keurmerk. Kwalitatief goede panelen kosten initieel iets meer, maar zijn op lange termijn vaak goedkoper.

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden