Offerte aanvragen

Waaruit bestaan zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een aluminium frame met daartussen een aantal lagen met zonnecellen, veiligheidsglas en een waterdichte coating. Zo zijn zonnepanelen goed beschermd tegen weer en wind, en kunnen ze doen waar ze voor gemaakt zijn: schone stroom opwekken. 

Opgebouwd staat netjes

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal lagen, elk met hun eigen functie:

  • De bovenkant van een zonnepaneel bestaat uit veiligheidsglas. Het veiligheidsglas heeft een antireflecterende en vuilafstotende coating. 
  • Dat beschermt de zonnecellen die eronder zitten tegen hagel, sneeuw, en hoge temperaturen, zodat ze licht kunnen omzetten naar gelijkstroom. 
  • Boven en onder de zonnecellen zit een plastic laag, die ervoor zorgt dat de zonnecellen droog blijven. Die lagen worden aan elkaar gelamineerd zodat ze goed waterdicht zijn. 
  • Op elke zonnecel lopen dunne, zilverkleurige lijntjes. Die heten fingers en bus bars, en transporteren de gelijkstroom van de zonnecellen naar de rest van het systeem. 
  • Dit alles wordt stevig bij elkaar gehouden door een sterk aluminium frame. 

 

En het raster dat je op sommige panelen ziet? Dat is de achterplaat van het zonnepaneel. Tussen de zonnecellen moet wat ruimte zitten, zodat ze uit kunnen zetten als ze warm worden. Op onze blauwe Poly-panelen vallen ze wat meer op. Onze zwarte Mono-panelen hebben een zwarte achterplaat, waardoor de strepen vrijwel niet zichtbaar zijn.

Bekijk onze zonnepanelen hier

Hoe werken zonnecellen?

Zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Zo werkt dat:

  • Zonnecellen bestaan uit twee dunne laagjes silicium. Door een kleine hoeveelheid andere elementen aan het silicium toe te voegen, heeft de ene laag een teveel aan elektronen en de andere juist te weinig. 
  • De elektronen willen graag van de laag met het overschot naar de laag met het tekort bewegen. 
  • Zodra zonlicht op het paneel valt, wordt de energie uit licht geabsorbeerd door het overschot aan elektronen, waardoor ze vrij raken. 
  • Die stromen in sneltreinvaart naar de siliciumlaag met het tekort. 
  • Via elektronische geleiders vinden de elektronen hun weg naar de omvormer. Daar worden ze van gelijkstroom naar wisselstroom omgezet. 

Knap toch? En dat doen ze minimaal 25 jaar lang! Maar je wilt natuurlijk wel dat je zonnepanelen optimaal presteren. Gelukkig ben je bij ons verzekerd van het rendement dat we voor je voorspellen. 

Bekijk onze garanties hier

Het vermogen van zonnepanelen

Omdat er geen bewegende onderdelen in zonnepanelen zitten zijn ze onderhoudsarm en gaan ze bijna nooit kapot. Als ze ouder worden leveren zonnepanelen wel wat minder op. Gelukkig hebben goede panelen een vermogensgarantie. Na 25 jaar moeten zonnepanelen nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen kunnen opwekken. Op sommige van onze panelen geldt zelfs een vermogensgarantie van 87% over 25 jaar! Tip: de vermogensgarantie gaat over het minimale vermogen dat een zonnepaneel na 25 jaar nog kan leveren. In de praktijk kan dit een stuk hoger uitvallen. Zo bleek uit een Duitse test dat de zonnepanelen maar 3,9% aan vermogen verloren in 36 jaar! Weet jij al wat je aan je dak kunt verdienen?

vraag een offerte