Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

10 mythes over zonnepanelen

Er doen veel mythes de ronde over zonnepanelen. Kun je bijvoorbeeld beter nu of in de toekomst investeren in zonnepanelen? En wat vertel je als iemand beweert dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn, omdat de productie ervan ook energie kost? Hieronder de antwoorden, zodat we misvattingen vanaf nu kunnen rechtzetten!

1. De productie van zonnepanelen kost meer energie dan de panelen zelf kunnen opwekken tijdens hun levensduur

De energie die wordt gebruikt om een zonnesysteem te produceren, wordt in 1 à 2 jaar weer geproduceerd door je zonnepanelen. Extra mooi meegenomen als je weet dat je zonnepanelen intussen een levensduur van 25 tot 30 jaar hebben. Er valt wel nog wat te winnen bij de keuze van de materialen en de productie om zonnesystemen zo goed mogelijk te recycleren. Silicium, het hoofdbestanddeel bij de productie van zonnepanelen, is - in tegenstelling tot wat velen beweren! - geen schaarse grondstof. Samengevat? Zonnepanelen leveren minimaal 12 tot 20 keer meer groene energie dan ze energie kosten! Hoe duurzaam wil je het hebben?

2. Zonnepanelen hebben alleen zin in zonnige landen   

Zolang het licht is, leveren zonnepanelen stroom. Het maakt dus niet zoveel uit of ze in Spanje of in België zijn geïnstalleerd. De opbrengst in de Sahara is natuurlijk groter vanwege het hoge aantal zonuren, maar zonnepanelen functioneren in feite beter bij lagere temperaturen. Daarom is het rendement per aantal zonuren hoger in België dan in Spanje. Ook spelen andere factoren mee, zoals: de aanwezigheid van een stroomnet, de consumentenprijs voor elektriciteit, de onafhankelijkheid van externe toevoer en het verloop van energiegebruik. De opbrengst is minder als het bewolkt is, maar zeker niet verwaarloosbaar. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen.   

3. Het is beter om zonnepanelen te kopen als de technologie verder is ontwikkeld

De huidige zonnepanelen hebben een prima technologie en zijn winstgevend. Wachten op een doorbraak is onzin: de technologie van zonnepanelen is al volwassen. Toekomstige zonnepanelen zullen ongetwijfeld meer zonlicht in stroom kunnen omzetten, net zoals auto’s over tien jaar nog zuiniger zullen zijn. Maar de huidige technologie is al prima in staat om goede hoeveelheden groene stroom te leveren tegen een concurrerende prijs. Wachten betekent alleen maar verlies aan opbrengst. 

4. Zonne-energie zal nooit concurrerend worden  

Vroeger dacht men ook dat mensen nooit mobiele telefoons zouden kopen omdat ze te duur waren voor het grote publiek. Maar in de afgelopen drie jaar is de prijs van zonnepanelen gehalveerd, terwijl de opbrengst van stroom per paneel blijft stijgen. En wat is de tussenstand? Als je uitgaat van een levensduur van 25 jaar kost een kilowattuur (kWh) zonnestroom 7 à 8 cent, terwijl stroom van het net 25-37 cent kost.

5. Zonnepanelen verdien je pas terug na 15 jaar

Vroeger was de terugverdientijd inderdaad langer dan vandaag. Gemiddeld gezien is de terugverdientijd nu 8 jaar bij gunstige omstandigheden en grote systemen. Dit is ook afhankelijk van de kosten van de eerste aankoop, het aantal schaduwobjecten en de richting waarop het dak staat.

6. Zonnepanelen hebben alleen zin als je een dak vol op het zuiden hebt

Zonnepanelen leveren de hoogste opbrengst wanneer ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 35 °C. Afwijkingen hiervan zijn echter niet heel erg. Een dak tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek van 20 tot 60 °C levert bijna hetzelfde rendement op. Een dak geplaatst richting het noorden, noordoosten en noordwesten is minder rendabel. Er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met schaduwobjecten, zoals bomen, pijpjes en schoorstenen. Platte daken zijn ook geschikt, omdat panelen dan met een stellage bevestigd worden voor een ideale hellingshoek. 

7. Zonnepanelen werken alleen in de lente en zomer

Zonnepanelen wekken inderdaad meer zonne-energie op in de zomermaanden. Maar dat betekent niet dat de panelen niet rendabel zijn in de winter. In de periode van oktober tot maart wordt nog steeds 30% van de jaarlijkse energie opgewekt. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt. Zonnepanelen werken namelijk op licht en wekken het hele jaar energie op, ook als het bewolkt is.

8. Zonnepanelen kunnen nooit de hele wereld van energie voorzien 

Momenteel draagt zonne-energie nog niet heel veel bij aan mondiale energieproductie. Van de 25% duurzame stroom in Duitsland, is maar 5% zonne-energie. Er is echter een hoop vooruitgang. De zon is een onuitputtelijke bron van energie en zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Ook komen er steeds meer accu's om energie in op te slaan, zodat jij je zonne-energie niet meteen hoeft te gebruiken maar ook later kan inzetten om verschillende toestellen (zoals je draadloze boor of grasmaaier) aan de praat te krijgen.

9. Het financiële rendement van zonnepanelen is (te) laag.

Net zoals elk jaar auto’s zuiniger gaan rijden, worden zonnepanelen steeds efficiënter. Maar dat betekent niet dat huidige panelen niet goed genoeg zijn. De technologie is volwassen en het draait om prijs per geproduceerde kilowattuur en niet om het rendement van een enkel zonnepaneel. We hebben voor zonnepanelen geen nieuwe technologische doorbraak nodig. Ze zijn nu al efficiënt, winstgevend en aantrekkelijk voor het realiseren voor klimaatdoelen.

10. Zonne-systemen vergen veel onderhoud  

Zonnepanelen bewegen niet en hebben daarom nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Wanneer de panelen in een stoffige en droge omgeving zijn geplaatst, kan het zinvol zijn om zonnepanelen schoon te maken met een vochtig doekje zonder schoonmaakmiddelen. Dit is niet nodig in een omgeving waar het af en toe regent. Het meest kwetsbare onderdeel bij een zonnesysteem, dat gekoppeld is aan het net, is de omvormer. Deze zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om in een wisselspanning voor het net. De omvormer heeft een verwachte levensduur van circa 14 jaar en is eenvoudig te vervangen. Ten slotte bestaat er een recyclingprogramma voor zonnepanelen: wanneer ze na 25 jaar worden afgeschreven, is er een programma voor 96% recycling.

Dus waar wacht je nog op? Vraag gratis en vrijblijvend advies en help mee aan een groenere wereld!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden