Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Wat verandert er met de digitale (slimme) meter?

Sinds 1 juli 2019 zal bij Vlaamse zonnepaneel-eigenaars (ook wel prosumenten genoemd) de klassieke terugdraaiende meter vervangen worden door een digitale, oftewel slimme meter. Deze slimme meters draaien niet meer terug zoals hun voorganger. Wat verandert er concreet met de digitale meter in aantocht? We zetten de stand van zaken op een rij.

Van elektromagnetisch naar digitaal

De meeste prosumenten hebben momenteel een terugdraaiende meter om hun elektriciteitsconsumptie op te volgen. Deze meter geeft het verschil aan tussen gebruikte en geleverde energie. Sinds de komst van zonnepanelen, en het terugsturen van overgeproduceerde energie op het net, telt deze meter terug als zonnepanelen meer stroom produceren dan er gebruikt wordt. 

De digitale, ofwel slimme meter zal in plaats van één algemene meting (het verschil tussen afname en productie) de gebruikte én geleverde energie apart meten. Zo kan de netbeheerder exact nagaan hoeveel netstroom je gebruikt en hoeveel energie je zonnepanelen terugleveren aan datzelfde net.

Overgangsperiode voor digitale meter

Sinds 2019 worden deze digitale meters automatisch geplaatst bij het installeren van zonnepanelen. Het doel is om in 2020 ongeveer 80 % van de terugdraaiende meter te vervangen door een digitale.

Onze overheden en netbeheerders geraken het echter niet eens over nieuwe regeling. Dat wil zeggen dat er minstens tot eind 2020 beroep wordt gedaan op een overgangsregeling. Tijdens deze overgangsperiode zullen prosumenten kiezen tussen de oude of nieuwe regeling. Dit kan tot 15 jaar na datum van installatie.

De huidige regeling: prosumententarief

Momenteel zit het zo: prosumenten betalen voor 2 zaken aan de energiemaatschappij.

    • Ze betalen hun verbruik volgens de terugdraaiende meter. Dat wil zeggen het verschil tussen gebruikte en geleverde energie.
    • Ze betalen een ‘prosumententarief’ voor hun gebruik van het net voor hun teruggeleverde stroom. Dit is een vast jaarlijks bedrag berekend op de capaciteit van je omvormer.

De nieuwe regeling: nettarieven

De nieuwe regeling wordt nog uitgewerkt door de VREG, de grootste Vlaamse netbeheerder. Momenteel hanteren zij een tijdelijke tariefmethodologie tot er concrete richtlijnen komen van de overheid uit. Voor de digitale meters zijn er 2 pistes mogelijk (tot eind 2020, voor max 15 jaar na installatie):

    • Je digitale meter als een terugdraaiende meter: de huidige nettarieven voor het verschil van afname en teruglevering plus het prosumententarief. Je valt automatisch onder deze regulering als je geen extra actie onderneemt.
    • Digitale meter werkt als een slimme meter: de nettarieven worden afgerekend op basis van werkelijke afname. Dit is vooral voordelig als u overdag veel stroom verbruikt of met thuisbatterijen werkt.

Je kan de eerste 15 jaar van je zonnesysteem dus volledig kiezen onder welke regeling je valt. Je kan dus het beste vandaag al starten met besparen! Zo kan je de evolutie van de thuisbatterij afwachten. Zodra deze nog goedkoper worden zal dit een slimme manier zijn om het nieuwe systeem in jouw financieel voordeel te gebruiken.

Gunstig of niet voor zonnepaneel-eigenaars?

In 95 % van de gevallen wel. Kies je nog voor eind 2020 voor zonnepanelen, dan geniet je van de ultieme vrijheid. Je kan meteen beginnen met besparen en je kan het nettariefsysteem zelf kiezen in functie van je energie-gebruikspatroon. Binnen 15 jaar moet je dan uiterlijk overstappen op een systeem dat gebruik van het nettarief afstraft. In 2035 zal de thuisbatterij een toegankelijke uitbreiding zijn voor je energiesysteem. Zo ben je volledig net-onafhankelijk en zal je ook met de nieuwe regeling je energiefactuur tot een absoluut minimum kunnen beperken.

Wil je weten hoe deze regeling jouw potentiële zonnesysteem beïnvloedt? Vraag een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aan!

Wil je meer info over de digitale meter? Bekijk dan zeker de website van de Vlaamse overheid over de digitale meter.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden