Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Wat is het prosumententarief en hoe wordt het berekend?

Het prosumententarief is een bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Elke afnemer van stroom maakt namelijk gebruik van dit net. Inclusief eigenaars van zonnepanelen, ook wel prosumenten genoemd. Sinds 2015 betalen zij een jaarlijkse bijdrage: het prosumententarief.

Waarom een ‘prosumententarief’?

Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet dient een bijdrage te betalen. Bij klassieke energieconsumenten wordt dit verrekend in de energieprijs. Prosumenten, mensen die zelf energie opwekken, gebruiken dit netwerk ook. Hun verbruikte energie (met de terugdraaiende meter) weerspiegelt de effectieve belasting van het net niet. 

Zonnesystemen leveren overdag het meeste energie. Helaas ligt de piek qua energieverbruik net niet overdag. Gezinnen zijn het huis uit vanwege werk of school. Kunstmatig licht gebruiken is overdag overbodig. De verwarming zal vooral tijdens de avond, ochtend en ‘s nachts nodig zijn, wanneer het het koudst is én de bewoners thuis zijn. Het verschil tussen deze twee piekmomenten zorgen voor een probleem. Dit ‘probleem’ lag aan de grondslag van het prosumententarief.

Wat is het prosumententarief?

Wanneer je meer zonnestroom produceert dan verbruikt, zal de overbodig gegenereerde stroom teruggeleverd worden aan het net. Je klassieke elektriciteitsmeter draait nu terug. In de avond, wanneer je meer energie verbruikt dan je produceert, gebruik je elektriciteit van het net. Nu draait je elektriciteitsmeter weer gewoon vooruit. 

Op het einde van het jaar wordt je meterstand gelezen, dit is de som van de totale energie die je van het net haalde én die je terugleverde. Bijvoorbeeld: als je 3500 kWh aan het net leverde en 4000 kWh van het net haalde op een jaar tijd, dan betaal je een jaarafrekening van 500 kWh.

Het gebruik van het net voor de teruggeleverde én gebruikte energie dat in de verrekening verloren gaat (uit bovenstaand voorbeeld 7000 kWh), wordt hier niet in rekening gebracht. Om het niet verrekende gebruik van het net te effenen, betalen we als prosument het prosumententarief.

Met de digitale meter kan dit veranderen. Lees hier alles over de digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen!

Hoe berekent men het prosumententarief?

Hoeveel prosumententarief je betaalt, hangt af van je omvormer(s). Het vermogen van je omvormer(s), uitgedrukt in kW, bepaalt je prosumententarief. Elke netbeheer heeft een eigen tarief per kW. Dit tarief vermenigvuldig je met het totale vermogen van je omvormer(s). Dat geeft je het jaarlijks bij te dragen prosumententarief (incl. btw). 

Hier zie je een voorbeeldberekening op basis van één van onze uitgeschreven offertes.

Omvormer: Omnik Omniksol-3K-TL3-NL
Vermogen: 3200W (= 3,2 kW)
Netbeheerder: Fluvius Antwerpen (Iveg)
Aanvullend tarief: 98,63 euro per jaar per kW
3,2 kW x 98,63 euro/kW/jaar = 315,62 euro per jaar

PS: in al onze rendementsberekeningen nemen we het prosumententarief meteen mee. Zo voorkomen we verrassingen achteraf.

Zijn zonnepanelen dan nog interessant?

Absoluut. Je helpt nog steeds mee aan het redden van onze planeet. 

Daarnaast blijft een investering in zonnepanelen enorm interessant als je het juist aanpakt. Een gemiddeld systeem van Sungevity heeft een rendement tussen de 8 en 14% en een terugverdientijd van 6 à 10 jaar (terwijl zonnepanelen al makkelijk 25 jaar meegaan). Zorg voor een zonnesysteem dat past bij je energieverbruik. Bij een systeem dat in lijn ligt met je effectieve verbruik is een positief rendement gegarandeerd.

Wil je een nauwkeurige berekening van jouw mogelijke rendement én besparing per jaar? Krijg hier je gratis adviesgesprek.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden