Terug naar FAQ

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

We kunnen de garanties van een zonnesysteem onderverdelen in deze 4 typen:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie
  • Opbrengstgarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen onder een van de bovenstaande categorieën.

De investering die je doet in jouw eigen zonnestroomsysteem, zal zich naar verwachting tussen de 6 en 10 jaar terugverdienen. Maar ook daarna gaat jouw zonnesysteem nog vele jaren mee: zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er altijd iets gebeuren dat de werking van je systeem beïnvloedt én dus je besparing. Zorg er daarom voor dat je, naast de juiste kwaliteit van jouw zonnesysteem, ook de juiste zekerheden daarom heen geniet. En dat doe je met de juiste garanties!

Productgarantie

Voor zonnepanelen is een productgarantie van 10 jaar de standaard en voor omvormers is dit meestal 5 jaar. Ook op de constructie-/bevestigingsmaterialen zit garantie, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Je kan dus terecht bij de partij die jouw systeem heeft geïnstalleerd om aanspraak te maken op deze garanties.  Als deze partij niet meer bestaat,  is de groothandel/importeur je aanspreekpunt. Pas als die ook wegvalt, zul je bij de producent je garantie moeten verhalen.

Bij Sungevity geven we minimaal 10 jaar productgarantie op zonnepanelen en omvormer.

Installatiegarantie

Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms zijn de producten niet kapot, maar is het verkeerd aangesloten of is er iets losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar jouw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen de fouten die mensenwerk met zich mee kunnen brengen. Niet voor niets is dit ̩̩een van de belangrijkste garanties.

Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Bij Sungevity doen we daar een grote schep bovenop en geven we 10 jaar installatiegarantie.

Opbrengstgarantie

Wanneer een aanbieder op voorhand een voorspelling doet over de mogelijke productie van jouw toekomstige zonnesysteem, dan berekent hij eigenlijk jouw financiële voordeel. Niet ieder dak met 10 zonnepanelen levert evenveel op. Verschillende zaken hebben daar invloed op en dat moet jouw aanbieder op de juiste manier wegen om een realistische voorspelling van de productie van jouw zonnesysteem te maken. Mocht een aanbieder een foute aanname hebben gemaakt waardoor jouw productie dus lager uitvalt, dan komt dat voor jouw rekening én is je investering minder rendabel dan gedacht.

Om dat te voorkomen geven wij bij Sungevity een garantie af op je opbrengst, SunSure opbrengstgarantie noemen we dat.  Wekken jouw panelen minder op dan we hebben voorspeld? Dan krijg je daarvoor van Sungevity de gemiste opbrengst in euro’s terug. Zo ben je verzekerd van het rendement op basis waarvan jij jouw besluit had genomen.

Vermogensgarantie

Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Feitelijk neemt het vermogen van een systeem met de loop der jaren af. Hierdoor loopt dus bij verder gelijk blijvende omstandigheden je productie ook terug. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie erg beperkt, waardoor je ook op de lange termijn van substantiële efficiëntie kunt genieten. Toch is het van belang om op de vermogensgarantie van jouw zonnepanelen te letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimaal percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heb je 100% van het vermogen tot jouw beschikking, bijvoorbeeld 250 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit en daar heb je de vermogensgarantie voor. Gangbare garanties zijn dat na 10 jaar nog 90% beschikbaar is en na 25 nog 80% van het nominaal vermogen. Na 20 jaar is het praktische vermogen van het voorbeeldsysteem dus nog minimaal 200 Wp (80% van 250 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dien je gecompenseerd te worden voor de verloren productie.

Randvoorwaarden

Een aantal andere belangrijke zaken is van belang met betrekking tot jouw garanties. Het gaat niet alleen om de garanties zelf. De zorgvuldigheid en snelheid waarmee jouw aanbieder jouw klachten opvolgt, zonder je daarvoor kosten in rekening te brengen, zijn ook van belang. Uiteraard geldt dit ook voor de zekerheid dat jouw aanbieder over 10 of 20 jaar nog steeds bestaat om goede service te kunnen leveren. Het gaat namelijk niet om het kopen van zonnepanelen, maar om de voorziening in jouw stroombehoefte op de lange termijn. Garanties zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Graag vertellen wij je meer over SunSure en onze andere garanties. Vraag direct een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan!