Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
In de regel: nee. Als huiseigenaar mag je over het algemeen zelf beslissen of jij jouw dak transformeert tot je eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het systeem op een dak worden geplaatst, en moet het een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, moet de installatie binnen het betreffende gebouw worden geplaatst. Voor schuine daken geldt dat het systeem binnen het vlak van het dak moet blijven. Daarnaast moeten de panelen in of direct op het dakvlak worden geplaatst en de hellingshoek van het systeem moet hetzelfde zijn als die van het dakvlak waar het op staat. Voor een plat dak moet het systeem ten minste zo ver verwijderd blijven van de dakrand als het systeem hoog is.
Mijn dak voldoet aan deze voorwaarden, kan ik dan nu overgaan op de aanschaf van zonnepanelen?
Harstikke fijn, dat scheelt al! Maar dat je aan deze voorwaarden voldoet (of gaat voldoen), wilt nog niet zeggen dat je geen vergunning nodig hebt. Het kan alsnog blijken dat jouw gemeente bepaalde eisen heeft gesteld aan jouw woning.
Ik woon in een beschermd stads/- dorpsgezicht. Kan ik dan zonnepanelen nemen?
Aan woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht worden bepaalde eisen gesteld. Dat verschilt per gemeente en waar je de panelen zou willen plaatsen. Over het algemeen hoeft het niet zo’n probleem te zijn als de panelen uit zicht zijn, bijvoorbeeld op een plat dak of naar de tuin gericht. Dit kan je navragen bij jouw gemeente. Je kan ook op de site van de gemeente kijken: soms weet je al met een paar kliks of je een vergunning nodig hebt of niet. Bij een monument heb je wel bijna altijd een vergunning nodig.
Ik zou graag de bomen die op mijn dak voor schaduw zorgen willen kappen, mag dit?
Het verschilt per gemeente hoe hiernaar gekeken wordt. In de bomenverordening van jouw gemeente staat precies onder welke voorwaarden je een boom mag kappen. Of een boom gekapt mag worden is vaak afhankelijk van het effect dat de boom heeft op het rendement van het zonnepanelensysteem. Ook kan de grootte van het zonnepanelensysteem bepalen of een boom gekapt mag worden. De gemeente kan bijvoorbeeld bepalen dat zij het niet waard vindt om een kapvergunning te verlenen voor een klein zonnepanelensysteem.
Moet ik de buren inlichten over de aanschaf van mijn zonnepanelen?
Je vindt panelen natuurlijk helemaal prachtig, daarom overweeg je ze ook. Dat vinden wij ontzettend begrijpelijk. Maar wellicht dat jouw buren eigenlijk helemaal niet zo’n fan zijn van die glanzende parels op jouw dak. Het is daarom nooit verkeerd om met hen te overleggen of zij het niet erg vinden de komende 25 jaar dagelijks naar jouw eigen zonnefabriekje te kijken. Misschien dat je ze kunt overhalen door ze zelf panelen te laten aanschaffen. Dat kan nog een mooie vriendenkorting opleveren ook!