Terug naar FAQ

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Meld je zonnesysteem altijd aan bij je opstalverzekering. Wijzigingen aan je woning moet je verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan je zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen wordt je schade gedekt. Neem contact op met je verzekeraar voor de voorwaarden. 

Wij adviseren je altijd om de installatie te melden bij de verzekeringsmaatschappij van je opstalverzekering. In de meeste gevallen is het verplicht om wijzigingen en/of verbouwingen aan je woning te melden. Ook het installeren van zonnepanelen valt onder het wijzigen en/of verbouwen van je woning. Het kan zijn dat de herbouwwaarde van je woning hierdoor omhoog gaat, waardoor je waarschijnlijk ook iets meer premie zal moeten betalen voor je opstalverzekering. In de meeste gevallen werken verzekeraars echter met een standaard maximaal bedrag voor je woning (bijvoorbeeld €350.000,-).

Wanneer je verzekeraar een standaard maximaal bedrag hanteert, dan zal jouw premie niet omhoog gaan. Welke schade er precies gedekt wordt door je opstalverzekering verschilt per verzekeraar. Vaak gaat dit om schade van brand, bliksem (direct), storm (minimaal windkracht 7), diefstal (met braaksporen) en hagelstenen. Wil je precies weten welke dekking je zonnepanelen hebben bij je opstalverzekering, dan verzoeken wij je contact op te nemen met je verzekeraar. Bij een aantal verzekeraars kun je een speciale verzekering afsluiten voor zonnepanelen. Deze verzekeringen dekken meer dan de opstalverzekering doet.