Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

Zorg dat je met de juiste garanties van zonnepanelen kan blijven genieten.

Verschillende types garantie zonnepanelen

De investering die je doet in je eigen zonnestroomsysteem, zal zich naar verwachting tussen de 7 en 10 jaar terugverdienen. Maar ook daarna gaat je zonnestroomsysteem nog vele jaren mee. In principe hebben je zonnepanelen een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er een hoop gebeuren. Onverhoopte ontwikkelingen kunnen de werking van uw systeem beïnvloeden en je mogelijke besparing inperken. Zorg er daarom voor dat je, naast de juiste kwaliteit van je zonnesysteem, ook de juiste zekerheden daarom heen geniet. Je investering kent de meeste zekerheid als je scherp bent op de garanties die je krijgt op je zonnesysteem.

Vele verschillende garanties worden in de markt aangeboden. Sommige hiervan zijn bedoeld of onbedoeld enigszins verwarrend voor de consument. Door verschillende benamingen en onduidelijkheden over de werkelijke opvolging, kan je met zogenaamde uitgebreide garanties alsnog voor vervelende verrassingen komen te staan.

Qua garantie van zonnepanelen zijn er in de basis zijn 4 verschilllende typen te onderscheiden:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie
  • Productiegarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen onder ̩̩één van de bovenstaande categorieën.


Productgarantie voor zonnepanelen en omvormers

Voor zonnepanelen is een productgarantie van 10 jaar de standaard en voor omvormers is dit meestal 5 jaar. Ook op de constructie-/bevestigingsmaterialen zit garantie, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Let hierbij goed op: Bij wie moet je zijn om een productgarantie aan te spreken?


Installatiegarantie voor je zonnesysteem

Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms zijn de producten niet kapot, maar is het verkeerd aangesloten of is er iets losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar uw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen de fouten die mensenwerk met zich mee kunnen brengen. Niet voor niets is dit ̩̩één van de belangrijkste garanties. Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Klantgerichte aanbieders breiden hun installatiegarantie vaak uit naar 5 of soms wel 10 jaar.

Let hierbij ook goed op: Hoe lang duurt het voor uw probleem is verholpen?


Vermogensgarantie

Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Het vermogen van uw systeem neemt met de loop der jaren af. Hierdoor loopt dus bij verder gelijk blijvende omstandigheden uw productie ook terug. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie erg beperkt, waardoor je ook op de lange termijn van substantiële efficiëntie kunt genieten. Toch is het van belang om op de vermogensgarantie van je zonnepanelen te letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimum percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heeft u 100 % van het vermogen tot uw beschikking, bijvoorbeeld 250 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit en daar heb je de vermogensgarantie voor. Gangbare garanties zijn dat na 10 jaar nog 90% beschikbaar is en na 25 nog 80% van het nominaal vermogen. Na 20 jaar is het praktische vermogen van het voorbeeldsysteem dus nog minimaal 200 Wp (80% van 250 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dien je gecompenseerd te worden voor de verloren productie.

Let hierbij goed op: Wat regelt jouw aanbieder als je beroep doet op de vermogensgarantie?


Productiegarantie

Wanneer je aanbieder op voorhand een voorspelling doet over de mogelijke productie van je toekomstige zonnestroomsysteem, dan berekent hij eigenlijk je financiële voordeel. Niet ieder dak met 10 zonnepanelen zal evenveel opleveren. Verschillende zaken hebben daar invloed op en dat moet je aanbieder op de juiste manier wegen om een realistische voorspelling van de productie van je zonnestroomsysteem te kunnen doen. De kans is namelijk groot dat je op basis van die gegevens beslist of een investering in zonnestroom interessant is voor jou. 

Mocht je aanbieder een fout hebben gemaakt waardoor je productie dus lager uitvalt, dan komt dat voor je rekening en is je investering allicht veel minder rendabel dan gedacht. Daarom is het van belang dat je een productiegarantie krijgt. Daarmee word je gecompenseerd voor de situatie waarin in je zonnestroomsysteem minder elektriciteit produceert dan voorspeld. Zo ben je verzekerd van het rendement op basis waarvan je jouw besluit had genomen.

Let hierbij goed op: Op welke wijze is mijn voorspelde productie gegarandeerd?


Randvoorwaarden voor garanties

Een aantal andere factoren zijn van belang als het gaat over je garanties. Het gaat niet alleen om de garanties zelf. De zorgvuldigheid en snelheid waarmee je aanbieder klachten opvolgt, zonder je daarvoor kosten in rekening te brengen, zijn ook van belang. Uiteraard geldt dit ook voor de zekerheid dat je aanbieder over 10 of 20 jaar nog steeds bestaat om goede service te kunnen leveren. Het gaat namelijk niet om het kopen van zonnepanelen, maar om de voorziening in je stroombehoefte op de lange termijn. Garanties zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Garantie zonnepanelen bij Sungevity

Dat je overstap op zonnestroom op de lange termijn naar wens is, staat voor ons voorop. Samen zorgen we dat je ervaringen ook anderen enthousiasmeren. En mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan helpen wij je de zaak te herstellen. Daarom hebben we onze garanties zo helder en volledig mogelijk opgesteld.

Je krijgt 10 jaar productgarantie op de zonnepanelen. Ook op je omvormer zit 10 jaar productgarantie. Dit is aanzienlijk meer dan de 5 jaar die vele andere aanbieders u voorhouden.

Verder vinden wij het bij Sungevity ook erg belangrijk dat je installatie aan alle veiligheids- en kwaliteitscriteria voldoet. Daarom geeft Sungevity je 10 jaar volledige installatiegarantie, zodat bij een probleem alles kosteloos voor jou kan worden verholpen. Geen voorrijkosten of andere onduidelijkheid. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor de juiste werking van je zonnesysteem.

Je krijgt daarnaast 25 jaar vermogensgarantie op de panelen. Dit betekent dat je recht hebt op een vervangend zonnepaneel als het vermogen van de zonnepanelen sneller afneemt dan is toegestaan. Een goed werkend zonnepaneel heeft na een periode van 5 jaar gegarandeerd nog een nominaal vermogen van 95%, na 10 jaar 90% en na 25 jaar 80%. Met deze garanties kan je de komende jaren zorgeloos van je zonnestroom genieten!

Graag vertellen wij je meer over al onze garanties. Vraag snel een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden