Offerte aanvragen

Vermogen zonnepanelen

Denk jij bij vermogen ook gelijk aan Wattpiek? Nee? Wij wel. Maar wij worden dan ook razend enthousiast van zonne-energie. Lees hier alles over het vermogen van zonnepanelen.

Het vermogen is een belangrijk begrip als je het hebt over zonnepanelen. Het geeft namelijk aan hoeveel energie een zonnepaneel per tijdseenheid kan produceren. Super handig om te weten natuurlijk! Helaas komt het daadwerkelijke vermogen van een zonnepaneel niet helemaal overeen met het vermogen dat op het paneel staat. Hoe dat komt? Dat gaan we uitleggen.

Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt door de zonnepanelenfabrikant aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale testcondities. In het echte leven komen deze condities niet voor en heeft zonnepaneel een lager vermogen dan de hoeveelheid Wp die wordt aangegeven door de fabrikant. De meest gangbare standaard formaat panelen hebben over het algemeen piekvermogens tussen de350 en 400 Wp. Er zijn ook high-efficiency panelen op de markt met piekvermogens tot zo’n 420 Wp, maar deze vallen vaak in een andere prijsklasse.

Ontdek onze zonnepanelen

Wil je weten wat jouw dak opwekt?

Wil je graag een offerte?

Gemiddelde afname vermogen zonnepanelen per jaar

Tijdens hun levensduur verslijten zonnepanelen. Hierdoor neemt het vermogen langzaam af, gemiddeld met 0,7 % per jaar. Een ouder zonnepaneel presteert dus iets minder goed dan een nieuw zonnepaneel. Fabrikanten geven over het algemeen een vermogensgarantie af waarbij ze garanderen dat een zonnepaneel na een x aantal jaar nog een bepaald vermogen heeft. Een normale vermogensgarantie is 80-85 % van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar.

Welk vermogen omvormer past bij mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Zonder omvormer kunnen de apparaten in jouw huis, die immers op wisselstroom werken, geen gebruik maken van deze energie. Welk vermogen omvormer je nodig hebt hangt af van het verwachte piekvermogen van de zonnepanelen op je dak.

Lees alles over omvormers
vermogen zonnepanelen omvormers