Zonnepanelen en subsidies

Alles wat je moet weten over subsidies en premies voor zonnepanelen

Regionale en lokale subsidie zonnepanelen

In sommige gemeenten zijn regionale en lokale premies voor zonnepanelen nog steeds beschikbaar. Of dit in jouw gemeente van toepassing is kan je checken via de subsidiezoeker van de Vlaamse overheid. Heeft jouw gemeente een subsidieregeling? Kijk dan op de website van jouw gemeente voor meer informatie over hoe je daar aanspraak op kunt maken en welke voorwaarden gesteld worden.

Zonnepanelen zonder subsidie, toch voordelig?

Het is niet voor niets dat de landelijke subsidie voor zonnepanelen is afgeschaft. Zonnepanelen zijn ook zonder subsidie een rendabele investering. Reken maar uit. Met een terugverdientijd van 8 à 9 jaar en een gemiddelde levensduur van 25 jaar, geniet je ongeveer 16 jaar lang van gratis duurzame energie! Daarnaast geniet je in Vlaanderen van het compensatieprincipe ...

Image Consultant

Het compensatieprincipe in een notendop

Dankzij het compensatieprincipe en de terugdraaiende elektriciteitsmeter levert je investering in zonnepanelen (nog) meer op. Hoezo? De terugdraaiende elektriciteitsmeter, die je samen met je zonnepanelen in huis haalt, draait terug als je zonne-energie produceert maar niet meteen gebruikt. Op dat moment wordt de elektriciteit teruggeleverd aan het net. Op een ander moment (bijvoorbeeld ’s avonds) produceren je zonnepanelen geen energie, maar verbruik je wel energie. De terugdraaiende elektriciteitsmeter zorgt ervoor dat je productie en je consumptie aan het eind van het jaar worden verrekend.

Belangrijk: sinds juli 2015 betaal je voor het opwekken, gebruiken en terugleveren van zonne-energie wel een prosumententarief. Het bedrag verschilt per netbeheerder, maar valt best mee als je weet dat je tegelijkertijd veel bespaart op je energiefactuur door het compensatieprincipe. Wil je meer weten over het prosumententarief? Vraag dan gratis advies aan Sungevity of je netbeheerder.

Saldering Infographic

Financieren zonnepanelen: de mogelijkheden

In alle gevallen is de slimste keuze om zonnepanelen te financieren via eigen middelen. Dat levert altijd het hoogste rendement op! Heb je niet direct de financiële middelen om zonnepanelen te kopen of wil je niet investeren in zonnepanelen? Je kunt tegenwoordig ook zonnepanelen huren of leasen. Je hoeft dan geen investering te doen, je plukt wel de vruchten van eigen zonne-energie. Hou er wel rekening mee dat je vastzit aan een huurcontract en op termijn vaak duurder uit bent. Op zoek naar een andere manier om de zonnepanelen te financieren? Er zijn ook speciale leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals Vlaamse energielening. Bij Sungevity kan je ook je zonnesysteem gespreid betalen.

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden