Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van zonnepanelen toegelicht

Wat is de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel?

Zoals we al noemden gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Vaak wordt door fabrikanten naast een 12 jarige productgarantie ook een vermogensgarantie afgegeven van 25 jaar. In de meeste gevallen zal een zonnepanelensysteem nog langer blijven werken. Een technische levensduur van 30-35 jaar is niet ongebruikelijk, wel zal het rendement van de zonnepanelen steeds verder afnemen. Met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van 7 jaar, profiteer je toch al snel van 18 jaar gratis energie.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een zonnepaneel?

Zonnepanelen van een goede kwaliteit hebben een langere levensduur. Logisch. Wat precies de kwaliteit van zonnepanelen bepaalt? Ten eerste hebben de gebruikte grondstoffen invloed op de degradatie (afname van opwekcapaciteit) van een zonnepaneel. Hoe zuiverder het gebruikte silicium, hoe minder degradatie. Ook de weerbestendige afwerking van het zonnepaneel heeft zijn uitwerking op de levensduur van het zonnepaneel. Zonnepanelen liggen jaren in de volle zon, regen en wind. Daar moeten ze natuurlijk wel tegen kunnen. Als laatste heeft de juiste vuilafstotende coating invloed; de beschermlaag van de zonnepanelen. Een goede coating zorgt voor onderhoudsarme zonnepanelen. Zeker zijn van een lange levensduur? Kies voor kwaliteitsproducten en een betrouwbare installatiepartner die een lange levensduur garandeert.

Invloeden Op Werking Van Zonnepanelen

Kan je de levensduur van een zonnepaneel verlengen?

Uiteraard wil je een zo lang mogelijke levensduur van jouw zonnepanelen. Ook jij kan daar een steentje aan bijdragen. Hoe? Door het zonnepanelensysteem goed te onderhouden en door de prestaties van je zonnepanelen in de gaten te houden. Een zonnepanelensysteem is onderhoudsarm. Toch is het goed om eens in de 2-3 jaar je zonnepanelen te reinigen en te kijken of alles nog goed zit. Dit kan je zelf doen, mits je makkelijk bij de zonnepanelen kan, of kan je laten doen. Hou je met regelmaat de prestaties van je zonnepanelen in de gaten? Dan ben je er op tijd bij als je panelen minder gaan presteren en kan je er direct naar laten kijken.

Wat voor invloed heeft de levensduur op het rendement?

We noemden het al: naarmate een zonnepaneel ouder wordt, neemt het rendement van het zonnepaneel licht af. Gemiddeld wordt uitgegaan van een rendementsverlies van 20% in 25 jaar. De meeste fabrikanten geven een vermogensgarantie af. De vermogensgarantie voor de panelen die Sungevity verkoopt geeft bijvoorbeeld aan dat de degradatie van de zonnecellen maximaal 0,7% per jaar mag zijn in de eerste 25 jaar. Dit komt neer op een rendementsverlies van maximaal 18% in de eerste 25 jaar. Tip: let erop of het rendementsverlies is meegenomen in de offerte. Sommige aanbieders houden hier al rekening mee, anderen niet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat is de levensduur van een omvormer?

Een omvormer heeft een kortere levensduur dan zonnepanelen. Na gemiddeld 12 - 15 jaar is een omvormer toe aan vervanging. De temperatuur in de omvormer is bepalend voor de levensduur. De elektronica in de omvormer is gevoelig voor warmte. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de levensduur. Het is zodoende ook aan te raden om de omvormer te plaatsen op een plek waar de temperatuur niet te hoog wordt.

Omvomer Levensduur Temperatuur En Warmte
Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden