Alle vragen voor jou beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek: jouw dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Het lijkt zo berekend hoeveel zonnepanelen er op een plat dak passen. Of een plat dak geschikt is voor zonnepanelen hangt echter af van verschillende factoren. Allereerst moet er natuurlijk voldoende zon op vallen. Daarnaast moet het dak en de dakbedekking stevig genoeg zijn om het gewicht van de set panelen, het ondersteunende frame en de ballast te kunnen dragen. Tot slot moet het dak lang en breed genoeg zijn om er een systeem van minstens 4 panelen op te kunnen plaatsen. De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op je dak hangt onder meer af van de hoogte, de vereiste veiligheidsmarges vanaf de rand en eventueel aanwezige obstakels, zoals een lichtkoepel of schoorsteen.

De ligging van je plat dak

Het zal je niet verbazen dat zonnepanelen alleen werken als er voldoende zonlicht op valt. Net als bij schuine daken vermindert schaduw de opbrengst van de panelen aanzienlijk. Ook wanneer slechts één paneel (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of komt, heeft dit gevolgen voor de totale productie. Vaak worden zonnepanelen op een plat dak zoveel mogelijk richting het zuiden gericht. Op andere daken is een koepel-opstelling meest rendabel, dat hangt mede af van de beschikbare ruimte. Laat je goed adviseren en berekeningen maken voor de beste, meest rendabele opstelling voor zonnepanelen op je dak.

De veiligheidsmarge vanaf de rand

Om te voorkomen dat zonnepanelen gaan schuiven of zelfs van een dak afwaaien, is het noodzakelijk om een veiligheidsmarge tot aan de dakrand aan te houden. De grootte van die marge is afhankelijk van de hoogte van het platte dak (hoe hoger het dak, hoe meer wind, hoe groter de marge), de windzone (aan de kust waait het harder), de omgeving (in onbebouwde gebieden waait het harder), het ontwerp en montagemateriaal (hoe aerodynamisch is de constructie en zijn de panelen met elkaar verbonden) en het type dakbedekking (panelen blijven beter staan op een ruw en oneffen dakoppervlak). De marge vanaf de rand ligt meestal tussen de 0,5 m en 1,5 m.

Zonnepanelen en ballast

Hierboven werd al aangegeven dat een plat dak stevig genoeg moet zijn om er zonnepanelen op te plaatsen met de benodigde ballast. Een zonnepaneel met frame weegt ongeveer 25 kilogram. Doorgaans is bij losse panelen ongeveer 80 kilogram ballast per paneel nodig, bij rijtjes panelen ongeveer 50 kilogram en bij onderling verbonden rijtjes slechts 20 kilogram per paneel. Een betrouwbare aanbieder kan voor jou berekenen hoeveel ballast er precies nodig is om een veilige installatie te waarborgen.

Montage en opstelling

Zonnepanelen worden meestal in landscape (liggend) geplaatst op een plat dak. Ze worden bevestigd aan frames, in een schans of opgesteld in (Oost-West)koepels. Panelen kunnen in principe ook gewoon plat op het dak worden gelegd, maar dan leveren ze relatief weinig op. De ideale oriëntatie voor zonnepanelen is namelijk pal op het zuiden onder een hellingshoek van 35-36 graden. Maar hoe schuiner de panelen staan, des te meer ruimte er nodig is tussen de verschillende rijen panelen. Die ruimte is noodzakelijk om te voorkomen dat het voorste paneel schaduw werpt op het paneel daarachter, want wanneer een paneel (deels) in de schaduw komt daalt de totale productie van het complete zonnesysteem.

Installatie in frames

Zonnepanelen plaatsen op een frame is meest gebruikelijk, omdat de installatie relatief makkelijk is en daarmee vaak goedkoper. De panelen kunnen in een frame achter elkaar en/of naast elkaar worden gezet, onder meer afhankelijk van de afmetingen van het dak. Een hellingshoek van 15 tot 20 graden halen geeft hier vaak de beste mogelijkheden en hoogste opbrengst.

Installatie in een schans

Voor grotere platte daken kan plaatsing in een schans uitkomst bieden. De noodzakelijke ruimte tussen verschillende rijen bij plaatsing in frames is dan namelijk niet nodig. Zonnepanelen in een schans worden schuin aan elkaar bevestigd, de stelling loopt daarom iets omhoog, waardoor er wel meer afstand tot aan de dakrand moet worden gerekend. Installaties in een schans bieden wij niet aan. 

Installatie in koepels

De derde methode maakt gebruik van koepels waarbij de panelen als het ware met de rug tegen elkaar komen te staan. De helft van de panelen is dan bijvoorbeeld op het oosten gericht (en pakt dus vooral ‘s ochtends zon), de andere helft wordt opgesteld richting het westen (en pakt vooral in de middag en ’s avonds zon). De hellingshoek van de panelen is hier maar klein (meestal 10 graden), waardoor minder afstand tussen de panelen en rijen nodig is. Hierdoor passen er vaak meer panelen op het dak dan met een standaardopstelling in frames gericht op het zuiden.

Zoals je leest hebben veel factoren invloed op je uiteindelijk systeem. Ben je benieuwd hoe jouw zonnepanelensysteem er uit zou zien? Krijg hier een gratis adviesgesprek en krijg een precies ontwerp voor jouw dak!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden