Zonnepanelen

Alles wat je moet weten over zonnepanelen op je dak

De werking van een zonnepanelen set

Zonnepanelen zijn kleine energiefabriekjes: ze bestaan uit zonnecellen die daglicht meteen omzetten in gelijkstroom. Gelijkstroom kan je niet direct gebruiken in huis. Daarom wordt gelijkstroom via een omvormer, gekoppeld aan je zonnepanelen, omgezet in wisselstroom. Goed om te weten: in de volksmond wordt wisselstroom elektriciteit genoemd. Deze stroom is geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van apparaten. Stroom die jij niet zelf gebruikt, gaat naar het net. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Waarbij P staat voor Photo (licht) en V voor Voltaic (elektriciteit).

Waaruit bestaat een zonnepanelen set?

 1. Zonnepanelen: Vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom
 2. De omvormer: Zet gelijkstroom om in wisselstroom - elektriciteit.
 3. De groepenkast: Verdeelt het stroom naar jouw apparaten
 4. Jouw apparaten: gebruiken de energie van jouw systeem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij.
 5. Overige energie: wat je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel het compensatieprincipe genoemd.


Hoe Werkt Een Zonnesysteem

Welk type dak is geschikt voor zonnepanelen?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Je kan namelijk niet op elk dak zonnestroom opwekken. Weten of jouw dak geschikt is? Vraag een vrijblijvend advies aan van één van onze experts. Eerst zelf een eerste vlugge scan doen? Dat kan! Op deze pagina geven we je een overzicht waar op te letten.

In eerste instantie is het soort dakbedekking bepalend. In het overzicht hieronder hebben we van veelvoorkomende soorten dakbekking aangegeven of ze geschikt zijn of niet. Soms gebeurt het dat een andere aanbieder wel installeert op dakmateriaal dat wij afraden. Bij Sungevity hanteren we strenge richtlijnen voor de installatie van een zonnesysteem, voor ons is veiligheid en een lange levensduur erg belangrijk!


Geschikt

Afgeraden

Bitumen dak (Roofing)

Rieten dak

Plat dak

Schuin bitumen dak

Schuin pannendak

Gebogen daken

Plat PVC dak

Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)

Golfplaten dak

Geïsoleerde golfplaten dak:

Dakpanplaten

Zink, koper of tin dak

Stalen daken

Houten daken


Schuine EPDM (kunststof) daken


Leien dak


Platte dakpannen


Ontdek of jouw dak geschikt is

Andere factoren die bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw type dak

De ligging van jouw dak

Zonnepanelen liggen het liefst volop in de zon. Een dak georiënteerd op het zuiden levert maximaal rendement, mits er niet teveel schaduw is natuurlijk. Ook een dak op het westen of oosten is vaak geschikt om zonne-energie op te wekken. Wel speelt de hellingshoek een belangrijke rol. Heb je alleen plek op een dak vol op het noorden? Dat betekent al snel een opbrengstverlies van 50%.

De hellingshoek

De geschiktheid van je dak hangt niet alleen af van de oriëntatie van jouw dak. Ook de hellingshoek speelt een grote rol bij een schuin dak. De beste hoek is tussen de 35 en 40 graden, bij een dak vol op het zuiden. Ook een plat dak is bijna altijd geschikt. In het algemeen geldt: hoe kleiner de hellingshoek, hoe groter het rendement.

Soort dakbedekking

Er zijn verschillende soorten daken. Een houten dak, een rieten dak of een pannendak? Helaas, die daken zijn niet geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Ideaal zijn dakpannen of een plat dak met bitumen. Dakplaten zijn in de meeste gevallen ook geschikt.

Welke zonnepanelen bestaan er?

De technologie heeft ook op het vlak van zonne-energie niet stilgestaan. Vroeger had je één soort zonnepaneel, de bekende blauwe panelen. De technologie heeft ook in de zonnebranche niet stilgestaan en inmiddels heb je verschillende types panelen. Welke soorten zijn er en wat is precies het verschil? We leggen het je uit!

Verschillende Soorten Zonnepanelen

Verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Oftewel, zwarte of blauwe zonnepanelen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Nu wordt het even technisch: in zonnecellen zit silicium, dat kristallen vormt. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Gemiddeld, over een jaar genomen is het verschil in opbrengst tussen monokristallijne en polykristallijne panelen nihil. De betere werking van de poly's bij diffuus licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. Welk paneel de voorkeur heeft, is vaak een kwestie van smaak. De mono-kristallijne zonnepanelen hebben veelal een zwarte afwerking, de polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur. Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw smaak.

Tip: Vergelijk alle zonnepanelen

Verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen

Grofweg het grootste verschil zit tussen fotovoltaïsche en thermische panelen. Thermische panelen, ook bekend als zonnecollector of zonneboiler, wekken warmte op. Met deze warmte kun je (tap)water verwarmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken alleen elektriciteit op. Dan heb je ook nog hybride panelen, deze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken: een combinatie tussen een zonnecollector en een standaard zonnepaneel. Hybride panelen zijn erg geschikt als je weinig dakoppervlakte hebt. Waarom je ze niet vaak ziet? De prijs. Hybride panelen zijn vaak 2 keer zo duur als normale zonnepanelen.

Krijg een live-ontwerp voor jouw dak

De meestgestelde vragen over zonnepanelen


 • Hoe zit het met terugleveren van energie en het compensatieprincipe?

  We noemden het al kort: energie die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het net. Overdag, als de zon schijnt, wekken zonnepanelen energie op. Terwijl wij over het algemeen ‘s avonds energie gebruiken. Dan gaan de lichten aan, draaien we een wasje. Omdat we de energie (nog) niet zelf kunnen opslaan, leveren we niet gebruikte elektriciteit terug aan het net. In de avond halen we de extra energie weer van het net. Met de huidige compensatieregeling voor zonnepanelen wordt dit één op één met elkaar verrekend.

 • Wat kosten zonnepanelen?

  De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een paar factoren. Om de prijs van zonnepanelen te berekenen moet je kijken naar het aantal panelen, het type zonnepanelen, het type omvormer, de garanties en de installatie. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, kom je op een totaalprijs uit. Tip: In sommige gemeenten zijn regionale en lokale subsidies beschikbaar.

  Een indicatie: Een gemiddeld Belgisch gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 14 panelen. De prijs van een dergelijk compleet zonnepanelen systeem ligt tussen de 4500 en 6000 euro. Hiermee wek je als gemiddeld huishouden genoeg op om rond de 80% van het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het rendement op een dergelijk systeem is rond de 12%.

 • Hoe zit het met rendement en opbrengst van zonnepanelen?

  Het financiële rendement van zonnepanelen geeft aan hoe gunstig een investering is. In de meest gangbare berekening - over de levensduur van een zonnestroomsysteem, ca. 25 jaar - komt het financieel rendement van zonnepanelen tussen de 8 en 12 procent uit. Daarmee is de toekomstige besparing met een investering in zonnepanelen een stuk hoger dan de rente die je op de bank zou krijgen.

  Het liefst wil je natuurlijk een systeem met een zo hoog mogelijk rendement. Om het rendement te berekenen zijn een aantal variabelen van invloed:

  • de opbrengst van het systeem
  • de hoeveelheid zonuren
  • de schaduwvorming op het dak
  • de opwekcapaciteit van het zonnepaneel.

  Eerder gaven we al aan dat de hellingshoek en de ligging van het zonnedak op het zuiden, oosten, westen of noorden al een behoorlijk verschil maakt in rendement. En dan moet je ook nog rekening houden met energiekosten en het vervangen van de omvormer.

 • SunSure opbrengstgarantie: wij betalen gemiste opbrengst terug

  Wanneer jouw zonnesysteem minder elektriciteit produceert dan de SunSure van tevoren garandeert, dan krijg je van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug. Wij storten dan jaarlijks een bedrag, gelijk aan het aantal gemiste kilowatturen maal de geldende energieprijs!

  Zo ben je altijd zeker van een positief rendement op je groene investering. Geniet zorgeloos van je eigen groene stroom.

  Hier vind je de algemene voorwaarden van de SunSure opbrengstgarantie.

 • Hoe gaat een installatie van zonnepanelen in z'n werk?

  Er zijn mensen die zelf zonnepanelen plaatsen. Wij raden dit sterk af. Zonnepanelen installeren doe je niet zomaar. Daar haal je het beste een ervaren installateur bij. Niet alleen voor de garantie op de installatie, ook om te zorgen dat je installatie veilig en nauwkeurig uitgevoerd wordt. De kosten hiervan zit in de meeste gevallen inbegrepen bij de offerte in. Zo niet, vraag een offerte op bij een erkende installateur in het bezit van de juiste papieren en keurmerken. Zonnepanelen liggen in de meeste gevallen in één dag al op jouw dak. Ze plaatsen de omvormer en sluiten alles aan. De installateurs werken alle bekabeling netjes weg. Aan het eind van deze dag, zodra het systeem is aangesloten, wek jij gelijk je eigen duurzame energie op!

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden