Zonnepanelen

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn kleine energiefabriekjes: ze bestaan uit zonnecellen die daglicht meteen omzetten in gelijkstroom. Omdat je gelijkstroom niet kan gebruiken in je woning, wordt de stroom via een omvormer omgezet in wisselstroom. De stroom die je zelf opwekt maar niet gebruikt gaat gewoon terug naar het net. Weetje: zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, P staat voor Photo (licht) en V voor Voltaic (elektriciteit).

Waaruit bestaat een zonnesysteem?

 1. Zonnepanelen: vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom
 2. De omvormer: zet gelijkstroom om in wisselstroom - elektriciteit
 3. De groepenkast: verdeelt het stroom naar jouw apparaten
 4. Je toestellen: gebruiken de energie van jouw systeem. De meter houdt de opbrengst en het verbruik bij.
 5. Energie-overschot: wat je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel het compensatieprincipe genoemd.


Vraag hier je offerte aan

Hoe Werkt Een Zonnesysteem

Welk type dak is geschikt voor zonnepanelen?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Weten of jouw dak geschikt is? Vraag een vrijblijvend advies aan van één van onze experts. Eerst zelf een eerste vlugge scan doen? Dat kan, op deze pagina geven we je alvast advies.

Hoe is je dak bekleed? In ons overzicht zie je welke soorten dakbedekking geschikt zijn en welke niet. Omdat we veiligheid en duurzaamheid belangrijk vinden, zullen we geen panelen plaatsen op een dak dat er niet geschikt voor is.


Geschikt

Afgeraden

Bitumen dak (Roofing)

Rieten dak

Plat dak

Schuin bitumen dak

Schuin pannendak

Gebogen daken

Plat PVC dak

Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)

Golfplaten dak

Geïsoleerde golfplaten dak:

Dakpanplaten

Zink, koper of tin dak

Stalen daken

Houten daken


Schuine EPDM (kunststof) daken


Leien dak


Platte dakpannen


Ontdek of je dak geschikt is

Andere factoren die bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak

De oriëntering van je dak

Een dak georiënteerd op het zuiden zonder schaduw levert maximaal rendement. Een dak op het westen of oosten is ookgeschikt om zonne-energie op te wekken.

De hellingshoek

Bij een schuin dak is het belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek: de beste hoek is tussen de 35 en 40 graden, bij een dak vol op het zuiden. Ook een plat dak is bijna altijd geschikt. In het algemeen geldt: hoe kleiner de hellingshoek, hoe groter het rendement.

Soort dakbedekking

Dakpannen of een plat dak met bitumen (roofing) zijn de ideale dakbedekking wanneer je zonnepanelen wil plaatsen. Dakplaten zijn ook geschikt, maar als je woning een houten of een rieten dak heeft, dan kan je helaas geen zonnepanelen plaatsen.

Welke zonnepanelen bestaan er?

De technologie staat niet stil, ook wat zonnepanelen betreft. Wat is het verschil tussen de soorten zonnepanelen en welke moet je kiezen voor je woning?

Verschillende Soorten Zonnepanelen

Verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijne (zwarte) en polykristallijne (blauwe) zonnepanelen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Nu wordt het even technisch: in zonnecellen zit silicium, dat kristallen vormt die licht opnemen. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal in dezelfde richting.

Omdat het verschil in rendement tussen blauwe en zonnepanelen klein is, is de keuze vaak een kwestie van smaak. De mono-kristallijne zonnepanelen hebben een zwarte afwerking, de polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur.

Tip: vergelijk alle zonnepanelen

Krijg een ontwerp op maat van je dak

De meestgestelde vragen over zonnepanelen


 • Hoe zit het met terugleveren van energie?

  Energie die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het net. Overdag, als de zon schijnt, wekken zonnepanelen energie op. Terwijl wij over het algemeen ‘s avonds energie gebruiken. Dan gaan de lichten aan, draaien we een wasje. We leveren niet gebruikte elektriciteit terug aan het net. In de avond halen we de extra energie weer van het net. Met de terugdraaiende teller wordt dit één op één met elkaar verrekend.

 • Wat kosten zonnepanelen?

  Om de prijs van zonnepanelen te berekenen moet je kijken naar het aantal panelen, het type zonnepanelen, het type omvormer, de garanties en de installatie. Tip: In sommige gemeenten zijn regionale en lokale subsidies beschikbaar.

  Een voorbeeld: Een gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Dat komt neer op een zonnesysteem van 10 tot 14 panelen. De prijs van zo'n systeem ligt tussen de 4500 en 6000 euro.

 • Hoe zit het met rendement en opbrengst van zonnepanelen?

  Wanneer jouw zonnesysteem minder elektriciteit produceert dan op voorhand berekend krijg je van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terugbetaald.

  Zo ben je altijd zeker van een positief rendement op je groene investering. Geniet zorgeloos van je eigen groene stroom.

  Hier vind je de algemene voorwaarden van de SunSure opbrengstgarantie.

 • Hoe gaat een installatie van zonnepanelen in z'n werk?

  Een zonnesysteem is meestal in 1 dag geïnstalleerd. Sungevity werkt alleen met erkende techniekers die je systeem veilig plaatsen. Ze werken de kabeling netjes weg, plaatsen meteen de omvormer en sluiten alles aan. De installatie en plaatsing van je zonnesysteem is bij Sungevity altijd in de prijs inbegrepen.

Inschrijven voor een gratis advies
Hier aanmelden